kuva: Petra Kannisto
Kristiina Tikkala on Kolarin kunnanjohtajana vuoden 2019 alusta lähtien.

Kolarin kunnanhallitus käsittelee ensi viikon maanantaina kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan irtisanomista. Esityksen mukaan Kolarin kunta irtisanoisi Tikkalan viranhaltijalain nojalla ilman uudelleensijoitusvelvollisuutta.

Irtisanomisesta päättää valtuusto. Tikkalan irtisanominen oli esillä jo keväällä, mutta lopulta kunnanhallitus antoi Tikkalalle kirjallisen varoituksen virkatehtävien hoitamisen laiminlyömisestä ja epäasianmukaisesta käyttäytymisestä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Helena Kaikkonen-Tiensuun, kesk., valmisteleman esityksen mukaan kunnanjohtaja on varoituksesta huolimatta jatkanut epäasiallista käytöstään ja virkatehtävien laiminlyöntiä.

– Hänen toimintatapoihinsa on edelleen kuulunut uhkailut ja vihjailut, lain ja kunnanhallituksen hyväksymien ohjeistusten vastainen toiminta asioiden hoidossa ja epäasiallinen käyttäytyminen, esittelytekstissä todetaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Tikkalan asema kunnanjohtajana on ollut vaakalaudalla huhtikuun alusta lähtien. Kolarin valtuusto totesi tuolloin äänin 13–8, että Tikkala ei nauti kunnan päättäjien luottamusta. Tikkalalle tarjottiin erosopimusta, mutta hän ei suostunut sitä allekirjoittamaan.

Tikkalan mielestä irtisanomiselle ei ole perusteita.

– Kyseessä on henkilöön kohdistuva ajojahti, jossa kierrokset vain kovenevat. Mikä on ajojahdin syy, sitä minä voin vain arvailla, Tikkala sanoo.

Tikkalaa kuultiin asiassa kirjallisesti syyskuun alussa. Tikkalan asiamiehen, asianajaja Kirsi Eksymän laatiman vastineen mukaan kunta ei ole pystynyt nimeämään ainuttakaan virhettä, laiminlyöntiä tai puutetta, joka kohdistuisi Tikkalan olennaisiin velvollisuuksiin kunnanjohtajana.

Vastineessa sanotaan myös, että irtisanominen ilman asianmukaista painavaa perustetta johtaa väistämättä oikeudenkäyntiin kuntaa vastaan ja taloudellisten vaatimusten esittämiseen kuntaa ja mahdollisesti sen edustajia vastaan.

Lisää Lapin kuntajohtajien viime aikojen vaikeuksista tuoreessa Kuntalehdessä