Ulla Nykänen ei ollut paikalla valtuuston kokouksessa, mutta kaupungin poliittinen johto vei onnittelukukat Zumba-tunnilta palanneelle Nykäselle heti kokouksen jälkeen. Kuvassa vasemmalta kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Alpo Salo, valtuuston puheenjohtaja Sakari Ojala, kaupunginjohtaja Ulla Nykänen, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jaana Leskinen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kameramiehenä toiminut Arto Sepponen.

Pieksämäen valtuusto valitsi maanantaina Ulla Nykäsen kaupunginjohtajaksi. Nykänen on Pieksämäen hallintojohtaja, ja hän toiminut kaupunginjohtajan viransijaisena helmikuusta 2018 lähtien. Kaupunginjohtaja valittiin viiden vuoden määräajaksi.

Nykänen sai valtuuston virkavaalissa 18 ääntä, filosofian tohtori Kari Synberg 11 ääntä ja kauppatieteiden maisteri, Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen 6 ääntä. Valtuuston poliittiset ryhmät eivät käyttäneet ryhmäpuheenvuoroja ennen virkavaalia.

Nykänen on kauppatieteiden maisteri. Hän on toiminut Pieksämäen hallintojohtajana vuodesta 2013. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Virtasalmen kunnanjohtajana, Pieksänmaan apulaiskunnanjohtajana ja Pieksämäen sosiaali- ja terveystoimenjohtajana.

– Haluan viedä kotikaupunkiani eteenpäin, ja kaupunginjohtajan paikka on paras paikka kehittämistyön tekemiseen. Olen ollut pitkään saman työnantajan palveluksessa – vaikka kunnan nimi onkin vaihtunut kuntaliitosten kautta – ja minulla on varsin realistinen käsitys kaupunginjohtajan tehtävästä, Nykänen perustelee hakeutumistaan kaupungin ykkösjohtajaksi.

Nykäsen mukaan Pieksämäellä on käynnissä paljon hyviä kehittämishankkeita menossa muun kaavoitukseen ja elinkeinopolitiikkaan liittyen.

– Ponnistelemme tiukasti ja panemme hanttiin Itä-Suomen yleiselle kehitykselle, hän sanoo.

Pieksämäki valitsi seuraajan Tapio Turuselle, joka on ollut kaupunginjohtajan virassa vuodesta 2002. Turunen jätti tehtävänsä helmikuussa 2018 sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt hänen kanssaan neuvotellun erosopimuksen. Sopimuksella ratkaistiin Turusen ja luottamushenkilöiden välejä jo usean vuoden ajan hiertänyt luottamuspula. Turunen sanoutui irti siten, että hänen viimeinen päivänsä virassa on 31. elokuuta 2019.

– Tilanne oli vaikea, kun otin sijaisuuden vastaan. Olen käyttänyt kaikki kykyni, jotta yhteistyö olisi parantunut ja luottamus lujittunut. Valintani oli mielestäni osoitus siitä, että näin on myös tapahtunut, Nykänen sanoo.

Kaupunginjohtajan virkaa tavoitteli yhdeksän hakijaa.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.