Espoossa joudutaan ottamaan Kaitaan metrokeskuksen asemakaavamuutos uudestaan käsittelyyn. (Kuva: Ville Miettinen)

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi tammikuussa 2021 Kaitaan metrokeskuksen asemakaavan muutoksen. Yli kolme vuotta myöhemmin korkein hallinto-oikeus totesi, että kaupunginvaltuuston päätös on syntynyt esteellisyyden takia virheellisessä järjestyksessä ja päätös kaavan muutoksesta kumottiin.

Asiassa oli kyse seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston jäsenen toimimisesta asemakaavan valmistelun aikaan myös Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenenä. Henkilö ei ollut jäävännyt itseään asemakaavan valmistelusta, vaikka seurakuntayhtymän maaomaisuuden arvo oli merkittävästi kasvavamassa asemakaavan muutoksen mukanaan tuoman rakennusoikeuden lisääntymisen myötä.

MainosKHO:n ratkaisun mukaan seurakuntayhtymä oli alueen merkittävänä kiinteistönomistajana asianosainen asemakaavan muutoksen hyväksymistä koskevassa asiassa. Tästä huolimatta kirkkoneuvoston jäsen oli osallistunut kolmen vuoden aikana kolmeen eri lautakunnan kokoukseen, joissa oli tehty asemakaavan valmistelun ja hyväksymisedellytysten kannalta merkityksellisiä päätöksiä.

Helsingin hallinto-oikeus oli aiemmin hylännyt asemakaavan päätöksenteosta tehdyn valituksen ja katsonut, ettei kirkkoneuvoston jäsen ollut jäävi asian valmisteluun liittyen. KHO kuitenkin katsoo tuoreessa ratkaisussaan, että kirkkoneuvoston jäsenyytensä vuoksi henkilö oli hallintolain 28 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitetulla tavalla esteellinen osallistuessaan kaupunkisuunnittelulautakunnassa asemakaava-asian käsittelyyn.

KHO:2024:14 – Korkein hallinto-oikeus

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*