Torstain lehtiä puhuttaa vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksesta roihahtanut kiista, kertoo Yle Uutiset.
Sanomalehti Kalevan mukaan vanhusten oikeuksien toteuttamisesta käydään nyt sellaista huutokauppaa, että taitaa itse asia unohtua.
Lehti ruotii kovin sanoin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia henkilöstömitoitusesityksistä vanhuspalvelulain valmistelussa. Kalevan mukaan kyse on joko ministerin typerästä poliittisesta iltalypsy-yrityksestä tai vain siitä, että hän on pihalla itse asiassa.
"Hän ei ole nimittäin kyennyt julkisuudessa täsmentämään, mitä hän mitoituksella oikeasti tarkoittaa. Pitääkö tuo mitoitus olla kaikissa työvuoroissa ja keitä henkilökuntaan kuuluvia siihen lasketaan?"
Kaleva jatkaa, että peruspalveluministerin sooloilu vanhuspalvelulain käsittelyssä ei tee hyvää itse asialle.
"Tällainen huutokauppa vain herättää ärtymystä ja lisää poliittista vastakkainoloa. Asian käsittelyn yhteydessä ilmennyt asiantuntemattomuus herättää kysymyksen, pitäisikö vanhustenhuollon kokonaisuus katsoa vielä kerran uudelleen läpi."

Sijaiskielto jää huomiotta

Keskisuomalainen huomauttaa puolestaan pääkirjoituksessaan, että nyt huomio on kohdistunut laitoksissa asuviin, ympärivuorokautista hoivaa tarvitseviin vanhuksiin.
"Lain tarkoitus ei varmastikaan ole lisätä vanhusten laitoshoitoa, vaikka sen sävyn keskustelun painopisteestä voi saada", lehti toteaa.
Lehden mukaan vääntö sitovasta henkilöstömitoituksesta kääntää huomion pois siitä, että hoitajien resurssipulaa synnyttää myös etenkin kuntien harjoittama sijaiskielto. Lehti ennakoi, että konstit sijaiskiellon käyttöön löytyisivät varmasti myös sitovien henkilöstömitoituksien käyttöönoton jälkeenkin.

Kotihoitaja pulittaa parkkisakot

Niin ikään vanhusten hoivaan liittyvä epäkohta on noussut esille Tampereella. Aamulehti uutisoi, että kotisairaalan työntekijät saavat säännöllisesti parkkisakkoja työkäynneillään ja joutuvat maksamaan sakot omasta pussistaan. Lehden Moro-liitteen mukaan kaupunki ei anna kotisairaalan hoitajille erikoislupaa pysäköintiin, koska juristien mielestä se olisi laitonta.
Sakkouhan takia ajankulua täytyy seurata kotikäynnillä jatkuvasti, mutta hoitoa ei voi jättää kesken, vaikka parkkiaika umpeutuisikin. Hoitajien mukaan erikoislupa parkkeeraamiseen tarvittaisiin myös siksi, että työvälineet painavat jopa 25 kiloa, ja niitä pitää kantaa pitkiä matkoja parkkipaikalta hoidettavien kotiin.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*