Presidentinvaalin toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 11.2. Toisen kierroksen ennakkoäänestys on 31.1.–6.2 Suomessa. Kuva: Ville Miettinen

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen äänestysaktiivisuus nousi 74,9 prosenttiin, mikä on huikean loistava tulos, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom arvioi vaalipäivän iltana.

Toiselle kierrokselle tiensä selvittivät kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb ja vihreiden tukema kansanliikkeen ehdokas Pekka Haavisto. Stubb keräsi 27,2 prosenttia äänistä ja Haavisto 25,8.

Äänestysaktiivisuus nousi 17 kunnassa yli 80 prosentin. Korkeimman aktiivisuuden kuntavertailussa kärkikolmikkoon ylsivät Luoto (88,8 prosenttia), Kauniainen (87,5) ja Pedersöre (85,8).

Pekola-Sjöblom katsoi Manner-Suomen osalta, että viidessä kunnassa äänestysaktiivisuus jäi 65 prosentin alapuolelle.

Tutkimuspäällikkö huomautti prosenttilukujen voivan vielä hieman tarkentua, mutta isot linjat olivat jo selvillä myöhään iltayhdentoista aikoihin sunnuntaina.

Isojakin kuntakohtaisia muutoksia oli äänestysaktiivisuudessa viime eduskuntavaaleihin verrattuna. Esimerkiksi Rusko (82,1 prosenttia) kiilasi neljänneksi, kun kunnassa äänestysaktiivisuus nousi viime eduskuntavaaleihin verrattuna noin neljällä prosenttiyksiköllä.

– Se oli pieni uutinen.

– Hyrynsalmen kunnassa oli matalin äänestysaktiivisuus, 63,6 prosenttia. Kaikkiaan vain viidessä Manner-Suomen kunnassa äänestysaktiivisuus jäi alle 65 prosentin. Viime eduskuntavaaleissa 17 kunnan äänestysprosentti oli alle 65.

Hyrynsalmen lähellä vertailussa olivat Juuka (64,4) ja Salla (64,7). Viiden matalimman äänestysaktiivisuuden kunnassa oli mukana kolme kuntaa Savo-Karjalan vaalipiiristä.

”Kiinnostavat vaalit”

Yli sadantuhannen asukkaan kaupungeista paras äänestysaktiivisuus oli Espoossa (79,3 prosenttia) ja heikoin Vantaalla (72,1).

Naapureiden välinen ero äänestysaktiivisuuden suhteen ei yllättänyt, Pekola-Sjöblom huomauttaa.

– Espoossa ja Vantaalla on erilaiset väestörakenteet. Espoossa on esimerkiksi enemmän korkeammin koulutettuja ja perinteisesti aktiivisempi äänestäjäkunta.

Sekin oli uutinen, että jokaisessa vaalipiirissä äänestysaktiivisuus oli korkeampi nyt kuin viime eduskuntavaaleissa. Korkein äänestysaktiivisuus oli Helsingin vaalipiirissä, 78,5 prosenttia.

– Nämä ovat olleet erittäin kiinnostavat vaalit. Toisella kierroksella on taas uudet asetelmat ja rajattu joukko ehdokkaita. Uskon, että äänestysaktiivisuus voi nousta myös toisella kierroksella hyväksi.

Vuoden 2018 presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 69,9.

Juttua muokattu 29.1. klo 0:22, korjattu Alexander Stubbin voittotulosta eli prosenttilukemaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä