Presidenttiehdokkaita tukevien kampanjatelttojen luokse kerääntyi hyvin väkeä varsinaista vaalipäivää edeltävänä lauantaina Keravalla. Kuva: Jouni Lampinen

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevassa Lestijärven kunnassa tehtiin tavanomaisesta poikkeava päätös, jotta vaalisalaisuus säilyy presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella.

Vaalisalaisuutta koskeva asia oli keskusvaalilautakunnan pöydällä perjantai-iltana Lestijärvellä.

– Lestijärven kunnan osalta tehtiin päätös ja yhdistetään ennakkoäänet ja vaalipäivän äänet, kunnan hallintojohtaja Susanna Tuikka ilmoitti hyväntuulisena heti kokouksen jälkeen.

Näin toimittuna ei anneta edes spekulaatioita varten ylimääräisiä viitteitä siitä, keitä äänioikeutetut kannattavat.

Äänet yhdistämällä vältetään tilannetta, jossa esimerkiksi vain kymmenen henkilöä äänestäisi yhdellä alueella vaalipäivänä ja heidän äänten jakautumisesta voitaisiin sitten päätellä ainakin jotain siitä, keitä juuri he äänestivät.

Edellä mainitusta turhan spekulaation välttämisestä puhui jo aiemmin tällä viikolla oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Kuntalehden haastattelussa.

Normaalisti äänestysalueelta saadaan sekä ennakkoäänestyksen tulos että varsinaisen vaalipäivän tulos eli kaksi äänestystulosta.

Lestijärven kunnassa päätettiin siis, että ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän äänet kootaan yhteen, yhdeksi tulokseksi.

Keskusvaalilautakunnan onkin toimittava, jos äänestysalueella voidaan perustellusti arvioida, että siellä äänestää vaalipäivänä vähemmän kuin 50 henkilöä, Jääskeläinen jatkoi.

Jääskeläisen mukaan ennakkoäänien ja vaalipäivän äänien yhdistäminen ei ole yleistä.

– Eikä ihan harvinaistakaan.

Valtuusto päättää äänestysalueesta

Lestijärven kunnan äänioikeutetuista 63 prosenttia (346 lestijärveläistä) antoi äänensä jo ennakkoäänestyksessä. Kuntien äänestysaktiivisuutta vertailtaessa Lestijärvi oli ennakkoäänestyksen ykkönen.

Vaalilain mukaan äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueista päättää valtuusto.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, myös oman kotikunnan ulkopuolella. Vaalipäivänä voi kuitenkin äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on mainittu äänioikeusilmoituksessa.

Ennakkoäänestyksen tulos aluksi

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on tänään sunnuntaina. Vaalihuoneistot avautuivat aamulla kello 9. Äänestämässä on oltava kello 20 mennessä.

Oikeusministeriö on ilmoittanut, että presidentinvaalin tulostietoja julkaistaan ensimmäisen kerran vaalipäivän äänestyksen päätyttyä kello 20. Aluksi julkistetaan ennakkoäänestyksen tulos.

Tiedot valituista sekä ehdokkaiden saamat äänimäärät julkaistaan koko maassa, vaalipiiri-, kunta- ja äänestysaluekohtaisesti. Tulokset vahvistetaan tarkastuslaskennan valmistuttua 30.1.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä