Hallituspuolueiden kompromissiesitys sote-palvelujen valinnanvapauslaista tietää noin 5,8 miljardin euron pottia sote-palveluista asiakassetelien kautta yksityiselle sektorille. Asiakasseteleitä otetaan käyttöön vaiheittain vuosina 2020 ja 2022 ja niiden myöntämisestä vastaa maakunnan liikelaitos.

Valinnanvapauslakiluonnoksessa on nimetty vuonna 2020 asiakassetelien piiriin tulevaksi toiminnaksi sosiaalihuoltolain mukaiset sosiaalinen kuntoutus, kotipalvelu ja kotihoito, kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaiset asumispalvelut ja vammaisten henkilöiden työtoiminta. Samoin heti alkuvaiheessa asiakassetelien piiriin tulevat terveydenhuoltolain mukainen kotisairaanhoito, lääkinnälliseen kuntoutukseen liittyvät terveydenhuollon ammattihenkilön yksittäiset vastaanottokäynnit, polikliinisesti toteutettavat kirurgiset toimenpiteet ja suunhoidossa tarpeelliset hammasproteettiset hoidot.

Viimeistään vuonna 2022 asiakassetelit tulevat käyttöön kiireettömässä leikkaustoiminnassa, jota ei ole valtakunnallisesti tai alueellisesti keskitetty yliopistolliseen sairaalaan tai vastaavaan yksikköön sekä asiakassuunnitelman mukaiseen hoitokokonaisuuteen kuuluvat sairaanhoidolliset käynnit terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolle kiireettömässä hoidossa.

Maakunnat eri tilanteessa

Erikoissairaanhoidon palveluiden osalta sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila myöntää maakunnilla olevan erilainen tilanne asiakasseteleiden käyttöönotossa. Asiakasseteleitä pitää myöntää, mutta samaan aikaan on varmistettava oman keskussairaalan päivystystoiminta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Pienille maakunnille asiakassetelien käyttöönotto on varmasti jossain mielessä ongelmallista. Siellä on oman toiminnan päivystysvelvoitteet sen verran raskaita, että joudutaan varmasti vähän temppuilemaan, Varhila myönsi lakipakettia esitellessään.

Varhilan mukaan yli 90 pykälän lakipakettiin on tehty kaikki ne muutokset, jotka perustuslakivaliokunta keväällä esillä olleeseen lakiluonnokseen vaati. Lisäksi on tehty muutama muu välttämätön muutos.

– Asiakasseteleitä voi antaa vain maakunnan liikelaitos. Asiakas voi valita minkä tahansa maakunnan liikelaitoksen omien palvelujensa antajaksi. Asiakkaalla on käytettävissä asiakasseteli tai henkilökohtainen budjetti. Henkilökohtainen budjetti pysynyt hyvin samankaltaisena, kuin se oli jo keväällä. Asiakas voi myös kieltäytyä palvelusetelistä tai henkilökohtaisesta budjetista ja silloin maakunnan on järjestettävä asiakkaan tarvitsemat palvelut muulla tavalla, Kirsi Varhila kertoi.

Maakunnat paljon vartijana

Maakunnille tulee suuri vastuu sote-palvelujen toimivuudesta. Asiakkaat on hoidettava, eikä talouskaan saa pettää. Ja samaan aikaan on annettava myös yksityiselle sektorille elämisen mahdollisuus.

– Maakunnille tulee velvoite jalkauttaa sosiaalihuollon palveluja asiakkaiden keskuuteen. Maakunta vastaa siitä, että asiakas saa kaikki palvelut, jotka hänelle kuuluu. Kaikkien palveluntuottajien pitää noudattaa laadittuja ehtoja. Maakuntien pitää hyväksyä palveluntuottajat.

– Kaikki lähtee liikkeelle asiakkaan palvelutarpeen arvioinnista. Sote-keskus laatii asiakassuunnitelman, mutta jos tarvitaan liikelaitoksen palveluja, niin silloin laaditaan asiakkaan kanssa yhteistyössä. Kaikki rahoitus kulkee maakunnan kautta. Kaikki asiakasmaksut ovat saman suuruisia, Varhila esitteli toimintamallia.

Entä toteutuuko hallituksen joskus esittelemä kolmen miljardin euron säästötavoite?

– Paljon riippuu toteutuksesta. Miten maakunnat pystyvät ja osaavat järjestää palvelut ja miten rakennetaan järjestelmä niin, ettei sinne tule päällekkäisyyksiä, Kirsi Varhila arvioi.

Sote-palvelut siirtyvät maakuntien vastuulle vuoden 2020 alussa. Lokakuusta 2020 alkaen asiakkailla on mahdollisuus valita oma sote-keskus, jonka asiakkaaksi hän sitoutuu aina vähintään puoleksi vuodeksi. Jos asiakas ei tee itse valintaa, niin hänet listataan kahdeksi vuodeksi maakunnan liikelaitoksen sote-keskuksen asiakkaaksi. Vuoden 2023 alusta valintaa tekemätön asiakas siirretään lähimpään saavutettavissa olevaan sote-keskukseen.

Valinnanvapauslakipaketin materiaalit alueuudistus-sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*