Yle toi torstaina ensimmäisessä suuressa kuntavaalikeskustelussaan eduskunnan ulkopuoliset kahdeksan pienpuoluetta samalle viivalle eduskuntapuolueiden kanssa.

Kuudentoista puoluejohtajan keskustelu meni välillä aikamoiseksi hulabalooksi, kun moni yritti saada sanomansa läpi, mutta aihe ei sopinut tentin juontajille.

Suomen työväenpuolueen Juhani Tanski yritti viritellä verokeskustelua, kun häneltä tivattiin syytä, miksi äänestysprosentti on kuntavaaleissa niin alhainen. Tanski piti syynä hallituksen tasaverolinjaa ja sai vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen muistuttamaan erilaisten verovähennysten parantamisesta.

Kaksituntisen tentin alussa muun muassa Köyhien Asialla -puolueen puheenjohtaja Terttu Savola pääsi lyhyeen kaksintaisteluun itsensä pääministerin, kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen kanssa.
 
Gallupeille selityksiä
 
Puheenjohtajat saivat aluksi selitellä tuoreimman Ylen teettämän mielipidemittauksen lukuja. Katainen kehui kokoomuksen lähtevän kuntavaaleihin paremmasta tilanteesta kuin koskaan aikaisemmin, vaikka puolueen kannatus oli laskenut edellisestä elokuun mittauksesta.

Nelossijalle pudonneen keskustan Juha Sipilä vakuutti, että haastajan paikalta on mieluisaa lähteä vaaleihin.
Kaikilta 16 puoluejohtajalta kysyttiin kantaa siihen, kuin monta kuntaa Suomessa pitäisi olla. Hallituspuolueiden puheenjohtajien lukumäärähaarukka oli huomattavasti pienempi kuin opposition tai eduskunnan ulkopuolisten puolueiden.

SDP:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen korosti, että hallitus ei ole sitoutunut valtiovarainministeriön kuntakartan 70 kunnan malliin, vaikka keskustan Sipilä hallitusta lukumäärällä hiillostikin.

Välillä keskustelua parvelta seuranneet saivat kommentoida puheenjohtajien esiintymistä. Kataisen katsottiin pyrkivän toimimaan pääministerinä jonkinlaisen erotuomarina. Urpilaisen kehonkielen tulkittiin kertovan, että tämä oli tyytyväinen siihen, mitä pääsi sanomaan.
 
Yksityistämisestä rakoa hallitukseen
 
Tenttiä ryyditettiin muun muassa Twitter-palvelun kautta lähetetyillä viesteillä, jotka tv-katsojakin saattoi saada ruutuunsa teksti-tv:n kautta. Yhden viestin mukaan ensimmäisen tunnin aikana ei keskusteltu lainkaan niistä asioista, jotka ovat kunnanvaltuuston päätettävissä.

Toisella tunnilla päästiin keskustelemaan muun muassa palvelujen ostamisesta yksityisiltä. RKP:n Carl Haglund puolusti yksityisiä palveluntuottajia, jotka ovat hänen mielestään usein joutuneet huonoon valoon siksi, että mukana on verokikkailijoitakin.

Vastapuolena ollut Suomen kommunistisen puolueen Yrjö Hakanen todisti yksityisten palveluiden aina ketjuuntuvan ja monopolisoituvan.

 
Vanhuspalvelulakiinkin päästiin
 
Kiistellystä vanhuspalveluista päästiin keskustelemaan, kun kristillisdemokraattien Päivi Räsänen pantiin selittämään, millä asia laitetaan kuntoon vuonna 2015. Räsäsen mukaan kunnat pakotetaan asetuksella pistämään hoitajamitoitus kuntoon, jos yksikin laitos alittaa suosituksen 0,5 hoitajaa vanhusta kohti.

Nuoristakin päästiin keskustelemaan. Hallitus kehui yhteiskuntatakuutaan ja perussuomalaisten Timo Soinin mielestä lähellä olevat palvelut ja porukka eli urheiluseurat ja harrastuspiirit ovat tarpeen.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*