Kuntapolitiikasta luopumisen yleisinä syinä näyttävät olevan ajan puute, pitkä valtuustoura ja halu tehdä tilaa nuoremmille.

Myös pelko omasta putoamisesta saa eräät jättämään luottamuspaikkansa. Kuntapolitiikasta luopuvat valtakunnalliset poliitikot puolestaan kertovat haluavansa keskittyä isojen asioiden hoitamiseen. 

Kuntaliitokset vaikuttavat näiden kuntavaalien ehdokasasetteluun parillakin tavalla: uusissa valtuustoissa on selkeästi aiempaa vähemmän paikkoja jaettavana, ja liitoskeskustelut ovat uuvuttaneet päättäjiä.

Esimerkiksi Kokkolassa valtuuston 12:sta Keskustan valtuutetusta  ehdolle asettuu enää puolet. Himangalla vain puolet nykyisistä valtuutetuista haluaa Himangan ja Kalajoen yhteiseen valtuustoon.

Kirkkonummen valtuuston puheenjohtaja Gustaf Åberg kertoo jättävänsä politiikan silkkaa turhautumistaan. Kaksikymmentä vuotta valtuustoa johtanut Åberg kertoo kyllästyneensä valtion kuntapolitiikkaan.

Pyhäjoella kokonainen valtuustoryhmä, Pro Hanhikivi – ydinvoimalan vastustajat, jättäytyy pois vaaleista. Ryhmän mielestä kuntapolitiikka ei ollut tehokas keino vastustaa ydinvoimaa.

Luopujien joukosta erottuu muitakin: valtuutettuja, jotka eivät halua olla kuntalaisten vihan, kaunan ja tyytymättömyyden kohteena. Sosiaalinen media, tekstiviestit ja paikallislehtien nettikeskustelut ryöpsähtävät, kun kunnassa tehdään uudistuksia.

Ryöpytys riitti puheenjohtajalle

”Kaikella on rajansa” Lohjan kaupnginhallituksen puheenjohtaja Jussi Patinen, kok., sanoo. Hän jättää kuntapolitiikan ja ilmoittaa yhdeksi pääsyyksi kielteisen julkisuuden. Kaksitoista vuotta valtuutettuna riitti lohjalaisopettajalle.

– Luottamushenkilön tehtävä on muutoinkin raskas. Se syö voimavaroja henkisesti ja fyysisesti. Kun päälle tulee kaikenlaista palautetta kohtaamisissa ihmisten kanssa, sähköpostilla, tekstiviestillä ja netissä, niin tuntuu, että tämä kielteinen ryöpytys on ihan turhaa, Patinen sanoo.

Läntisen Uudenmaan kuntalaisia on puhuttanut Siuntion ja Lohjan liitoshanke. Enemmistö siuntiolaisista vastusti kuntaliitosta kansanäänetyksessä viime syksynä. Kun poliitikot kuitenkin ryhtyivät ajamaan liitosta, se sai osakseen paljon kritiikkiä. Tämänhetkisten päätösten mukaan Siuntio ja Lohja eivät liity yhteen.

– Tämä kuntaliitoskeskustelu on ollut ylivoimaisesti ikävin kokemus urani aikana. Sähköpostissa, puhelimessa ja netissä olen saanut kuulla, miten huono poliitikko olen. Kiihtynyttä keskustelua on käyty myös sosiaalisessa mediassa.

Kuntapoliitikkokin  on julkista riistaa
 
Kuntatason poliitikkoja ei ole pidetty julkisuuden henkilöinä, mutta paikallislehtien verkkoversiot ja verkkokeskustelut muuttavat asiaa, veteraanipoliitikko Arja Alho, sd., Siuntiosta pohtii.

Alho ei ole aiemmin ollut kuntavaaliehdokkaana nykyisessä kotikunnassaan Siuntiossa, mutta on nyt. Helsingin kunnallispolitiikassa Arja Alho on aikanaan toiminut kaksikymmentä vuotta.

– Ymmärrän, että kuntapoliitikko voi pelästyä nettikirjoittelua. Se on usein hyvin henkilökohtaista ja asiatonta. Pienet lehdet eivät panosta nettikeskustelujen käsittelyyn, ja kaikenlainen asiattomuus velloo siellä. Tämä on tuonut kielteisen julkisuuden lähelle jokaista kuntapäättäjääkin, Arja Alho sanoo.

Alho on saanut osansa kielteisestä julkisuudesta jo valtakunnan poltiikassa. Hänet muistetaan valtiovarainministerinä, joka erosi tehtävästään. Niskassa painoi Suomen markan kytkentä yhteiseurooppalaiseen ERM:iin ja kiista siitä, kuka vuosi tiedot. Alho vastasi keskusteluun kirjoittamalla eronsa jälkeen asiasta kirjan.

Ikävää nimittelyä ja asiattomuuksia sataa niskaan myös nyt, kun Siuntion vetäytyminen Lohjan kanssa yhteisestä suurkuntahankkeesta kuumentaa tunteita vaalien alla.

Kirjoittelu on henkilöön menevää. ”Arja-tädiksi” nimittely on miedommasta päästä.

Arja Alho sanoo pitävänsä oman kotikuntansa lähitulevaisuutta niin tärkeänä, että haluaa olla mukana kuntavaaleissa.

(KL) Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa Kuntalehden numerossa 12/2012

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*