Vammaisjärjestöjen edustajat luovuttivat Ei myytävänä!-kansalaisaloitteen puhemies Paula Risikolle. (Kuva: Mikko Käkelä)

Kansalaisaloite ”Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettaminen” luovutettiin tiistaina eduskunnan puhemies Paula Risikolle. Kansalaisaloitteen takana on 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, jotka ovat tehneet jo vuosia tiivistä vaikuttamistyötä, jotta hankintalakiin saataisiin tarvittava tarkennus.

Kansalaisaloite saavutti suuren vastakaiun suomalaisten keskuudessa. Kun kansalaisaloitteen eduskunnan käsittelyyn pääsemiseksi vaaditaan 50 000 nimeä, niin kaikkiaan yli 72 000 suomalaista lähti yhdessä viemään asiaa eteen aloitteen muodossa.

Eduskunnassa kansalaisaloitteen vastaanottanut puhemies Paula Risikko piti kansalaisaloitetta tärkeänä.

-Kukaan meistä ei halua tulla syrjäytetyksi asiassa, joka koskee itseä. Siksi pidän tätä erinomaisen tärkeänä aloitteena, Risikko sanoi ottaessaan aloitteen vastaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Vammaisfoorumi ry:n ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan kesäkuussa vireille panema kansalaisaloite vaatii julkisia hankintoja koskevaan lakiin tarkennusta, että lakia ei sovelleta koko elämän mittaista asumista, henkilökohtaista apua ja puhevammaisten tulkkausta koskevien palveluiden hankintaan.

Aloitteessa esitetään, että julkisia hankintoja koskevan lain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista) 9 §:n lisätään 16. kohdaksi soveltamisalueen seuraava rajaus:
”Tätä lakia ei sovelleta sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten henkilöiden välttämättömän huolenpidon ja tuen tarpeista ja tarpeisiin liittyvistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisessä elämässä.”

Aloitteen luovuttajina olivat Markku Virkamäki Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä, Jukka Tahvanainen Näkövammaisten liitosta, Petri Pohjonen Invalidiliitosta, Markku Jokinen Kuurojen liitosta, Tarja Parviainen Autismi- ja Aspergerliitosta, Lisbeth Hemgård FDUV:stä sekä Sari Tervonen Epilepsialiitosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*