Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona. Kyseessä on jo toiset korona-ajan vaalit, joten aiemmista kokemuksista on kunnissa voitu ottaa oppia. (Kuva: Sonja Eloranta)

Hyvinvointialuevaalien ennakkoäänestys on mahdollista huomisesta keskiviikosta lähtien. Vaikka korona jyllää etelästä pohjoiseen ja idästä länteen, niin itse vaalien käytännön järjestelyihin se ei ole kunnissa suuresti vaikuttanut.

Koronaturvallisten vaalien järjestämisestä on jo kokemusta viime vuodelta, jolloin kuntavaalit vietiin läpi ilman suuria ongelmia. Tosin silloin koronatilanne oli selkeästi nykyistä parempi.

-Aika lailla samalla tavalla mennään kuin kesäkuun kuntavaaleissa. Meillä on järjestetty äänestyspaikat niin, että turvaväleistä voidaan pitää kiinni. Toisesta ovesta mennään sisään ja toisesta ulos, kuvailee Alajärven äänestyskäytäntöjä hallintosihteeri Henna Matintupa.

Äänestäminen on jokaisen äänioikeutetun lakisääteinen oikeus, eikä koronapassia äänestyspaikan ovella saa kysyä. Sen sijaan lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisälle äänestyspaikkaan.

Oikeusministeriön ohjeiden mukaan äänestämisen on oltava karanteeniin määrätyille mahdollista vaalipäivän aikana äänestyspaikan pihalla tai ennakkoäänestysaikana kotiäänestyksessä, kunhan erityisiä turvajärjestelyjä noudatetaan ja tietyt edellytykset täyttyvät.

-Korona ei ole oikeastaan näkynyt lainkaan kotiäänestyspyynnöissä. Ulkoäänestykseen meillä on mahdollisuus, kunhan soittaa keskusvaalilautakunnalle ennakkoon. Olemme ensisijaisesti ohjeistaneet äänestäjiä odottamaan karanteenin päättymistä ja tulemaan sitten äänestämään, mutta jos karanteeni jatkuu, niin sitten äänestäminen järjestetään ulkona, Alajärven keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimiva Henna Matintupa lupaa.

Ruuhkaan varauduttu

Saimaan rannalla sijaitsevassa Enonkosken kunnassa ollaan valmiita hyvinvointialuevaalien starttiin. Etelä-Savon pienimmässä kunnassa on vajaat 1400 asukasta, joten väki tunnetaan, mutta siitä huolimatta turvallisuusseikat on huomioitu.

-Meillä on ennakkoäänestyspaikka kirjastossa ja olemme suunnitelleet tilan niin, että saamme sopivan kierron aikaan. Äänestämään otetaan yksi henkilö kerralla ja muut joutuvat odottamaan. Ruuhkaa voi olla ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä ja siihen olemme varautuneet yhdellä ylimääräisellä henkilöllä, keskusvaalilautakunnan sihteeri Seija Pesonen kertoo.

Luonnollisesti käytössä on myös maskit, käsidesit, opastukset ja vaalivirkailijoita suojaavat pleksit äänestyspaikalla. Siihenkin on varauduttu, että jos koronapöpö varotoimista huolimatta iskee ja vaalivirkailijoita altistuu tai sairastuu.

-Keskusvaalilautakunta on valtuuttanut lautakunnan puheenjohtajan ja sihteerin täydentämään ennakkoäänestyspaikan virkailijoita, mikäli koronasta johtuen siihen joudutaan, Pesonen kertoo.

Sen sijaan Enonkoskellakaan ei korona ole aiheuttanut hyppäystä kotiäänestysten määrässä.

-Ei tähän mennessä ole ollut havaittavissa mitään erityistä, suurin piirtein samalla tasolla mennään, mutta onhan tässä vielä muutama tunti aikaa soittaa ja pyytää kotiäänestystä, toteaa Seija Pesonen.

Kuntavaalien opit käytössä

Joka tapauksessa kuntavaalien kokemukset ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, kun nykyisessä tilanteessa pyritään ääniä antamaan ilman suuria altistumisia ja tartunta. Myös Jyväskylässä mennään pitkälle niillä opeilla ja järjestelyillä, joilla kesäkuun kuntavaalit järjestettiin.

-Terveysturvallisuuden osalta mennään OM:n ja THL:n antamilla ohjeilla, jotka olivat käytössä kuntavaaleissakin. Lisäyksenä aiempaan tuli mahdollisuus kiirehtiä vaalivirkailijoiden rokotusta. Ketään ei ole pakotettu, mutta jos joku on halunnut mennä vähän aiemmin, niin se on järjestynyt, Jyväskylän keskusvaalilautakunnan sihteeri Anu Leppänen kertoo.

Jo kuntavaaleissa käytössä ollut ulkoäänestyspaikka on tälläkin kertaa Jyväskylässä käytössä.

-Ennakkoäänestyksen aikana meillä on ulkoäänestyspaikka Hippoksella. Siellä on sellainen vähän jäätelökioskia muistuttava lämmitettävä kioski ja äänestää voi ulkoa käsin, Leppänen kuvailee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*