Etätyösuositus päättyy kuun vaihteessa. Samalla matkustajamäärät julkisessa liikenteessä lähtevät kasvuun ja koronatartuntojen riski kasvaa väistämättä.

Hallituksen etätyösuositus päättyy heinäkuun lopussa. Suosituksen päättyminen tietää sitä, että monet kevään ja kesän ajan etätöitä tehneet työntekijät palaavat takaisin tuttuun toimistoon kunnan- tai kaupungintalolle.

Monessa kunnassa on tehty omia päätöksiä etätyösuosituksen jatkosta. Turun Sanomien artikkelin mukaan esimerkiksi Turussa ja Rovaniemellä etätyösuositus jatkuu toistaiseksi niissä tehtävissä, joissa etätyö on mahdollista. Porissa etätyösuositus on voimassa elokuun loppuun ja Hämeenlinnassa ainakin elokuun puoleenväliin. Kurikassa kunnan oma etätyösuositus on voimassa 9.8. saakka.

-Sen päätöksen mukaan meillä eletään. Tilannetta pitää tietenkin seurata tarkkaan ja jos koronatilanne pahenee, niin tehdään uusia ratkaisuja. Yllättävän hyvin kevään ja kesän etätyöjakso loppujen lopuksi onnistui. Etätyö ei sovellu kuntasektorilla kaikkeen, mutta osaan tehtävistä se soveltui hyvin. Esimerkiksi opettajat ottivat keväällä oppilaiden kanssa valtavan digiloikan, Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa arvioi.

Kokemuksia kertyi

Tuli koronan uus aaltoi tai oli sitten tulematta, niin joka tapauksessa viime kuukausien kokemukset etätyöstä tulevat muuttamaan toimintatapoja monella työpaikalla. Näin myös kuntakentällä.

-Nyt on tärkeää kerätä kokemuksia siitä, miten kevään etätöissä onnistuttiin. Sen pohjalta voidaan sitten kehittää toimintamalleja. Pitää muistaa, että kunnissa tuotetaan palveluja kuntalaisille. Vaikka esimerkiksi teknisellä puolella on lupa-asioissa siirrytty sähköiseen asiointiin, niin aina on kuntalaisia, jotka haluavat tuoda hakemuksen paperisena ja kohdata virkamiehen kasvokkain. Paljon riippuu siitä, miten asiakkaat ovat valmiita toimimaan, Anna-Kaisa Pusa painottaa.

Ja sekin on Kurikan suunnalla huomattu, että työyhteisöllä on merkitystä.

-Ympärillä olevan työyhteisön merkitystä ei voi väheksyä. Kun pitkään tehdään etätöitä, niin siinä huomaa, että ihmiset kaipaavat ympärille sitä omaa työyhteisöä, jonka kanssa voi kasvokkain jutella asioista, Pusa huomauttaa.

Etätyöt lisääntyvät

Monessa työyhteisössä etätöiden suhteellinen osuus tulee kasvamaan. Näin ennakoidaan tapahtuvan myös Tuusulassa.

-Elokuun aikana siirrytään pikku hiljaa uuteen normaaliin. Etätöiden merkitys tulee kasvamaan meidänkin kunnassa. Suurin osa kunnan töistä vaatii läsnäoloa, mutta on asiantuntija- ja suunnittelutehtäviä, joissa etätyö voi jatkua laajana, Tuusulan pormestari Arto Lindberg arvioi.

Kevään aikana Tuusulassa luovuttiin vanhan kunnantalon käytöstä, joka menee purkuun. Henkilökunnan oirehtimisten seurauksena työpisteitä löytyy jatkossa Sahankulman suuresta avokonttorista ja entisestä vanhainkodista. Kunnan toimintojen tarvitsemat uudet tilat tulevat aikanaan osaksi Hyrylän keskustan liikekeskusta.

-Vanhainkodissa meillä on käytössä sata työpistettä. Siellä on tilaa ja väljyyttä, joten koronan vaatimat turvavälit voidaan hyvin huomioida. Avokonttoria on suunniteltu käytettäväksi siten, että vain osa työpisteistä on yhtä aikaa käytössä. Osa työntekijöistä voi tehdä etätöitä ja työntekoa avokonttorilla porrastetaan, Lindberg kertoo.

Työmatkaliikenne lisääntyy

Etätyösuosituksen päättyminen näkyy työpaikkojen täyttymisen ohella myös työmatkaliikenteen vilkastumisena. Joukkoliikenteen toimijoista VR lisää sekä kauko- että lähiliikenteen junavuoroja elokuussa. Tällä hetkellä yhtiö ajaa noin 85 prosenttia normaalista vuorotarjonnasta. Koronariski on pakottanut yrityksen panostamaan entistä enemmän asiakkaiden turvallisuuteen.

-Vastuullisina toimijoina teemme kaikkemme, jotta matkustaminen olisi mahdollisimman turvallista jokaiselle asiakkaallemme. Olemme tehostaneet siivousta, liikennöimme runsaalla kalustolla ja myymme ruuhkattomille vuoroille edullisempia lippuja. Odotamme myös asiakkailtamme vastuullisuutta – kipeänä ei pidä matkustaa, käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää ja muihin matkustajiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää etäisyyttä, sanoo VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson.

HSL palaa koulujen alkamisen myötä 10. elokuuta harvemmista kesäaikatauluista normaaleihin syysaikatauluihin. Myös HSL panostaa turvallisuuteen ja odottaa sitä myös asiakkailta.

-Myös me olemme tehostaneet siivousta liikennevälineissä ja pyrimme kaikin keinoin tekemään liikenteestä mahdollisimman turvallista. Asiakkaatkin voivat vaikuttaa matkojen turvallisuuteen, esimerkiksi matkustamalla mahdollisuuksien mukaan ruuhkaisimpien aikojen ulkopuolella, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi yhtiöiden ja EK:n yhteisessä tiedotteessa.

Osa matkustajista huolissaan

HSL ja VR ovat kysyneet asiakkailtaan matkustamiseen liittyvästä turvallisuudesta kevään ja kesän aikana. VR:n kyselyn tulosten perusteella junamatkustaminen huolestuttaa edelleen, mutta huoli on hieman vähentymään päin. Vastaajista 19 prosenttia on huolissaan junalla matkustamisesta, suurin osa (48 %) on hieman huolissaan ja kolmasosa (31 %) asiakkaista ei ole ollenkaan huolissaan.

HSL:n kesäkuun tutkimuksessa 19 prosenttia matkustajista oli erittäin huolissaan ja 31 prosenttia hieman huolissaan.

-On luonnollista, että huolta on yhä ilmassa. Me teemme kuitenkin kaiken voitavamme liikenteen turvallisuuden eteen: tehostetun siivouksen lisäksi muistutamme asemilla, pysäkeillä ja liikennevälineissä matkustajia näkyvästi turvallisesta matkustamisesta. Metroasemilla on myös saatavilla käsidesiä, HSL:n Suvi Rihtniemi sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*