Etelä-Savon maakuntahallitus katsoo, että Savonlinnan keskussairaalaan päivystys- ja leikkaustoimintaan tehtävät heikennykset vaikuttaisivat negatiivisesti koko maakunnan elinvoimaan.

Etelä-Savon maakuntahallituksen lausunnon mukaan maan hallituksen esityksellä sairaalaverkon uudistuksesta olisi toteutuessaan merkittäviä kielteisiä vaikutuksia koko Etelä-Savon maakunnan ja erityisesti Savonlinnan seudun aluetaloudelle, palveluille ja elinvoimalle.

Maakuntahallitus esittää, että lakiesitys tulee kirjoittaa siten, ettei sillä ole vaikutuksia Savonlinnan sairaalan toimintaan.

Savonlinna on maakunnan toiseksi suurin kaupunki ja sillä on merkittävä rooli maakunnan aluetaloudessa.

STM luonnos lausuntokierroksella

Sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman luonnoksen mukaan jatkossa kullakin hyvinvointialueella olisi yksi yliopistollinen sairaala tai keskussairaala, jossa on väestölle avointa ja sairaalan toiminnan varmistavaa monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä.

Käytännössä ehdotus tarkoittaisi, että monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä ja siten ympärivuorokautista päivystystä edellyttävää leikkaustoimintaa ei voisi jatkossa järjestää Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa, Salossa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa eikä synnytyksiä hoitaa enää Kemissä.

Esitysluonnokseen on aikaa antaa lausuntoja 1. heinäkuuta saakka.

Vaikutusarvio ei tue esitystä

Maakuntahallitus toteaa, että lakiesitykseen sisältyvä aluevaikutusten arviointi ei miltään osin tue esitystä monierikoisalaisen ympärivuorokautisen päivystyksen ja siten ympärivuorokautista päivystystä edellyttävän leikkaustoiminnan lopettamista Savonlinnassa.  

Lainsäädännön valmistelun tulee perustua tietoon lakiesityksen vaikutuksista. Tässä tapauksessa tämä ei toteudu, minkä vuoksi Etelä-Savon maakuntahallitus vaatii, että lakiesitys tulee kirjoittaa siten, ettei sillä ole vaikutuksia Savonlinnan sairaalan toimintaan.

Maakuntahallituksen lausunnossa tehtyä aluevaikutusten arviointia arvostellaan monelta osin. Esimerkiksi aluetaloudellisten vaikutuksien arvioita pidetään liian epämääräisinä lainsäädännön perustaksi. Myöskään potilaiden ohjautumista koskevia arvioita ei pidetä realistisina pitkien välimatkojen vuoksi.

Aluevaikutusten arvioinnissa on huomiotta lakiesityksen vaikutukset alueen olemassa olevalle ja suunnitteilla olevalle koulutustarjonnalle. Vaarana on opiskelupaikkojen väheneminen tai loppuminen kokonaan Savonlinnasta. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella sosiaali-, terveys ja liikunta-alan opiskelijoita on yli tuhat, joista sairaanhoitajaopiskelijoita 218. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen terveys- ja hyvinvointialan opiskelijoita on Savonlinnassa noin 400.

Vaikutusarviossa on maakuntahallituksen lausunnon mukaan joitain oikeaankin osuneita arvioita, kuten sote-henkilöstön poismuuton mahdollisuus töiden perässä ja vaikutukset muiden alojen yritystoiminnan tulevaisuuteen alueella. Esimerkiksi näistä selkeästi alueelle kielteisistä vaikutuksista huolimatta lakiesityksen toteuttamiselle ei ole nähty estettä, mitä lausunnossa ihmetellään.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*