Essote ja Osuuskauppa Suur-Savo ovat myyneet omistamansa Etelä-Savon Työterveys Oy:n koko osakekannan Pihlajalinnalle. Kauppaan sisältyi myös Etelä-Savon Työterveys Oy:n omistama osake-enemmistö Lääkärikeskus Ikiomasta. Lopullisen sinettinsä kauppa sai viime perjantaina, kun paperit allekirjoitettiin.

Essote ja Suur-Savon Osuuskauppa ostivat vuonna 2017 Etelä-Savon Työterveys Oy:n Mikkelin kaupungilta. Kaupunki oli linjannut, ettei kyseinen liiketoiminta kuulu kaupungin hoidettavaksi ja laittoi yhtiönsä myyntiin. Työterveysyhtiön hinta vajaat 5 vuotta sitten tehdyssä kaupassa oli 2,6 miljoonaa euroa. Essote oli kaupassa mukana 49 prosentin omistusosuudella.

Kauaa ei Essote kuitenkaan saanut osakkeistaan nauttia, sillä korkein hallinto-oikeus sen kumosi elokuussa 2020 tekemällään päätöksellä. KHO katsoi, ettei Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valtuustolla ollut perussopimuksen toimivaltaa päättää asiasta. Työterveyshuoltoa ei nimittäin ollut nimetty kuntayhtymän perussopimuksessa yhtymälle kuuluviin tehtäviin, joten päätös oli lainvastainen.

Kauppa kannatti

Vaikka omistus jäikin ennakoitua lyhyemmäksi, niin mikään huono diili ei muutaman vuoden osakeomistus ollut. Pihlajalinna maksoi nyt yhtiön koko osakekannasta noin 8 miljoonaa euroa, joka jakautui omistusosuuksien mukaisessa suhteessa. Näin ollen Essoten osuudeksi muodostui hieman vajaat neljä miljoonaa euroa. Vuonna 2017 Essote maksoi osakepotistaan 1,27 miljoonaa euroa.

Etelä-Savon Työterveyshuolto Oy:n liikevaihto koronavuonna 2020 oli lähes 8,2 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 6421 000 euroa. Yhtiön tarjoamien työterveyspalveluiden piirissä on lähes 20 000 asiakasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä