korona

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut esitystään kunnille korvattavista koronakustannuksista. Kun lausuntokierroksella ollut lakiesitys olisi pudottanut korvaustason noin puoleen todellisesta korvaustarpeesta, niin nyt STM on muuttanut lakiesitystään siten, että maksettavista korvauksista tehtäväksi suunnitellut vähennykset on poistettu.

Kuntaliitto ja kunnat kritisoivat kovin sanankääntein STM:n aikomusta käytännössä puolittaa kuntien koronakorvaukset tämän vuoden osalta. Jo lausuntokierroksen aikana syyskuun Kuntamarkkinoiden yhteydessä pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi huolehtia henkilökohtaisesti siitä, että kunnille maksetaan koronakorvaukset täysimääräisesti myös vuoden 2021 osalta.

-Me luettiin palaute ja otettiin se vakavasti, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kiteytti asian tiedotustilaisuudessa.

Kunnille ja kuntayhtymille koronakustannukset tullaan korvaamaan valtionavustuksina pääosin laskennallisilla perusteilla. Ministeri Kiurun mukaan korvausten taso on mitoitettu siten, että koronan hoidosta aiheutuneet kustannukset tulevat valtakunnan tasolla kokonaisuudessaan katetuksi.

-Koronasta aiheutuneet kustannukset eivät ole jakautuneet kuntien välillä tasaisesti. Tästä johtuen kuntien valtionosuusjärjestelmä ei sovellu hyvin helposti tällaisten kustannusten korvaukseen. Tästä johtuen korvaukset korvataan valtionavustuksina.

-Mikäli keskimääräisten yksikkökustannusten taso ylittyy jossain kunnassa, niin sitten on mahdollisuus hakea harkinnanvaraista lisäavusta. tätä kuitenkaan tuskin kovin paljon tarvitaan, Krista Kiuru arvioi tiedotustilaisuudessa.

Yksikköhinnat asetuksessa

Erilaisia toimenpiteitä koskevat yksikkökorvaukset on vahvistettu asetuksessa. Testaustapahtuman avustus on 113 euroa/tapahtuma, jäljittämisestä korvataan 406 euroa/tartunta, rokotuskerran hinta on 16 euroa, perusterveydenhuollossa toteutuneen hoitopäivän korvaus 564 euroa, erikoissairaanhoidon hoitopäivän 1183 euroa ja tehohoidon osalta korvataan 4105 euroa.

Kunnille varattu korona-avustusten määrä vuoden 2021 osalta on kaikkiaan 1,2 miljardia euroa. Piakkoin avautuva valtionavustushaku koskee tässä vaiheessa elokuun loppuun mennessä syntyneitä kustannuksia ja toinen hakukierros tapahtuu alkuvuodesta 2022. Valtaosa valtionavuista jaetaan heti ensimmäisessä aallossa, sillä rahaa loppuvuoden hakuun on varattu 1,1 miljardia euroa. Suurin osa kuntien käyttämistä varoista on uponnut testaukseen, jäljittämiseen, rokottamiseen ja hoitoon.

-Korvausten taso mitoitetaan siten, että epidemian hoidosta aiheutuneet kustannukset tulevat valtakunnan tasolla kokonaisuudessaan täysimääräisesti katetuksi. Näin kunnille ei aiheudu koronakustannuksista alijäämää, mutta avustukset eivät myöskään aiheuta merkittävää ylijäämää, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru arvioi määrärahojen riittävyyttä.

Avustuskokonaisuuteen sisältyy myös asukaslukuun pohjautuva laskennallinen erä, jolla katetaan muita koronasta aiheutuneita välittömiä kustannuksia. Lisäksi kokonaisuuteen sisältyy harkinnanvarainen osuus, jolla on mahdollista korottaa avustuksen määrää, jos laskennallisin periaattein määräytyvät korvaukset eivät tuota riittävää kompensaatiota.

Punakallio tyytyväinen

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio piti tuoreeltaan hallituksen esitystä kunnille positiivisena. Kuntien hätä kuultiin ja STM muutti suunnitelmiaan.

-Minun silmin tämä näytti odotettua paremmalta, vaikka se onkin juuri se, mitä meille on luvattu. Sote-ihmiset tietävät paremmin toimenpiteiden keskimääräiset kustannukset, mutta vaikuttaa siltä, että korvaukset on asetettu realistisille tasolle, Punakallio arvioi.

Viime vuonna kunnat saivat koronatukensa valtionosuusjärjestelmän kautta. Nyt tukea jaetaan valtionavustusten muodossa.

-Kyllä tämä on parempi malli. Tämä perustuu todellisiin kustannuksiin ja kohdistuu tarkemmin oikeaan paikkaan, Minna Punakallio toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä