Ammattiliitto JHL kiittelee hallitusohjelman linjausta, jonka mukaan palvelujen järjestämisestä vastaisivat jatkossa taloudellisesti ja elinkeinopohjaltaan nykyistä vahvemmat peruskunnat.

Erityistä tunnustusta JHL antaa siitä, että nykyisen Paras-puitelain säännöksiä henkilöstön irtisanomissuojasta ja muutostilanteiden hallinnasta jatketaan myös niissä kunta- ja palvelurakenteen muutoksissa, jotka toteutuvat vuoden 2013 alun jälkeen.

JHL pitää myönteisenä myös valtionhallinnon nykymuotoisen tuottavuusohjelman lakkautusta. Hyvinvointipalvelujen rahoituksen tiukennukset saavat liitolta sen sijaan kritiikkiä.

– Valtionosuuksien leikkaukset ja kunnille tuloutettavien verotulojen vähennykset heikentävät kuntien palveluja, JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori sanoo.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ katsoo puolestaan, että hallitus rahoittaa perusturvan korotukset koulutusta leikkaamalla.

– Lähes 300 miljoonan euron säästöt muun muassa korkeakouluopetuksesta, sekä ammattikorkeakoulutuksesta että yliopistoista, syövät kansakunnan tulevaisuutta tilanteessa, jossa tärkeää olisi panostaa osaamiseen ja innovaatiotoimintaan, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Opetusministeriön hallinnonalan leikkaukset tarkoittavat OAJ:n mielestä pyrkimystä keskittää perusopetuksen jälkeinen opetus suurempiin keskuksiin.

– Koulutuksesta karsiminen edistää myös nuorten syrjäytymistä, josta puolueet olivat huolissaan vielä ennen vaaleja.

OAJ pitää kuitenkin hyvänä, että perusopetusta aiotaan jatkossakin kehittää muun muassa panostamalla ryhmäkokojen pienentämiseen, opintojen ohjaukseen ja koulujen kerhotoimintaan. Myönteistä on myös panostaminen opettajankoulutukseen.

Erityisen tyytyväinen OAJ on hallituksen päätökseen siirtää varhaiskasvatus sosiaali- ja terveysministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriöön.

– Myös OAJ:n toinen pitkäaikainen tavoite toteutuu, kun päivähoitolaki uudistetaan varhaiskasvatuslaiksi, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

(KL)
 

Avatar
Anni Turunen
anniturunen@fake.kunta.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*