Hämeenlinna haluaa vastuulleen koko työllisyyden
Hellstén sanoo, että vaikka kuntauudistuksessa keskeinen kysymys on ollut, voidaanko kuntien rajoja ylittää ja poistaa, ja siten saada kansalaisten palvelut paremmiksi, vielä tärkeämpi kysymys on, miten valtion ja kuntien rajat voidaan ylittää niin, että saadaan aikaan koko yhteiskunnan kannalta paras lopputulos.
– Ellemme saa aikaan uutta kasvua, uusia työpaikkoja, työllisyyden paranemista ja lisää tehokkuutta, nykyisen tasoisia palveluja ei pystytä jatkossa turvaamaan.
Kunnat ovat avainasemassa työllisyyden parantamisessa. Jotta työllistävä ja vireä elinkeinopolitiikka onnistuu, edellytys on, että luomme elinkeinopolitiikasta, työllistämisestä ja toisen asteen koulutuksesta tiiviin kokonaisuuden, joka on yksissä käsissä, Hellstén esittä.
– Tuloksellinen toimija voi olla vain iso vahva kunta, ja luonteva toiminta-alue on työssäkäyntialue.
Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan yhteinen kokeilu pääsi mukaan työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton kuntakokeiluun pitkäaikaistyöttömyyden poistamiseksi.
– Kokeilut ovat hyvä asia, mutta työllisyyden tehokas hoitaminen vaatii paljon enemmän, Hämeenlinnan kaupunginjohtaja sanoo.
Hämeenlinna olisi Hellsténin mukaan valmis työ- ja elinkeinoministeriön pitkäaikaistyöttömyyskokeilua laajemman uudistuksen aloittajaksi, kehittäjäksi ja käyttäjäksi.
Hämeenlinna olisi halukas ottamaan kaikkien nykyisten työllisyyspolitiikkaa hoitavien tahojen, eli työ- ja elinkeinotoimiston, sosiaali- ja terveyspalvelujen ja Kelan vastuulla olevat tehtävät ja kokoamaan ne yhdeksi kokonaisuudeksi.
Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehden numerossa 11/2012.