Hämeenlinnan suuntaan lähti huomautus hankintalain vastaisesta suorahankinnasta.

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto (KKV) on antanut Hämeenlinnan kaupungille huomautuksen hankintalain laiminlyönnistä. Viime syksystä KKV on puuttunut ainakin Paraisten, Salon, HUSin, Kymsoten ja Puolangan tekemiin hankintoihin.

Hämeenlinnan kaupunki sopi kesäkuussa 2020 Kunta-Kati -nimisen chatbot-ohjelman hankkimisesta kaupungin verkkosivuille suorahankintana. Suorahankintaa kaupunki perusteli teknisillä syillä. Pilottivuoden jälkeen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hankintalain mukainen ennakoitu arvo oli 115 400 euroa.

Kaupunki katsoi suorahankinnan olevan perusteltu, koska teknisten ominaisuuksien vuoksi kyseistä chatbotia voidaan kehittää yhdessä muiden samaa ohjelmistoa käyttävien kuntien kanssa ja muun muassa hyödyntää kuntien yhteistä kysymyspankkia. Asian omasta aloitteestaan tutkittavaksi ottanut KKV ei päätöksen perusteluille lämmennyt. Vastaavia ratkaisuja löytyy viraston mukaan muiltakin palveluntarjoajilta. 

KKV:n sivuilta löytyvässä julkisessa ratkaisussa käy myös ilmi, että ennen suorahankinnan tekemistä kaupungin edustajat olivat tutustuneet markkinoilla oleviin erilaisiin vaihtoehtoihin. 

-Kilpailutuksen tavoitteena on varmistaa, että verovarat käytetään tehokkaasti ja palveluntarjoajia kohdellaan tasapuolisesti. Tekniseen perusteeseen voi vedota vain hyvin rajoitetuissa, yksittäisissä tilanteissa, kun muilla toimittajilla ei ole edellytyksiä toteuttaa hankintaa, KKV:n asiantuntija Annika Juhola toteaa.

 

Ratkaisu kokonaisuudessaan KKV:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*