Kainuun hallintokokeilu toi maakunnan sosiaali- ja terveydenhuoltoon periaatteen, joka antaa asiakkaalle mahdollisuuden valita mieluisin hoitopaikka kuntarajoista riippumatta koko hallintokokeilun alueelta. Toimintamalli ei ole suuria muutoksia asiakasvirtoihin tuonut.

– Vaihtajia on ollut vain muutamia kymmeniä, ja vaihdot painottuivat suurelta osin heti hallintokokeilun alkuvuosiin. Viime vuosina hakemuksia terveysaseman vaihtoon on tullut ihan yksittäisiä kappaleita vuosittain, vastuualuepäällikkö Asta Komulainen kertoo.

Kulkemiset säätelevät

Tyypillinen terveyskeskuksen vaihtaja on ollut toisessa kunnassa työssä käyvä henkilö, jolle työnantaja on järjestänyt vain lakisääteiset työterveyshuollon palvelut.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Ihmisten luontaiset kulkusuunnat ovat olleet syynä terveyskeskuksen vaihtoon. Ollaan töissä tai opiskelemassa naapurikunnassa ja tarvitaan jotain terveydenhuollon palveluja. Tai toisella paikkakunnalla kirjoilla oleva iäkäs vanhus oleskelee paljon lastensa luona toisella paikkakunnalla, ja hän haluaa sieltä terveydenhuoltopalvelut, Komulainen kuvailee.

Kainuun hallintokokeilua valmisteltaessa varauduttiin huomattavasti suurempaan terveysaseman vaihtohalukkuuteen. Edes muutamien kuntien ajoittainen lääkäripula ei ole suurta liikehdintää aikaan saanut.

– Yllättävän vähän näitä vaihtajia on lopulta ollut. Mekin odotimme, että halu vaihtamiseen olisi suurempi. Ihmiset tuntuvat kuitenkin olevan hyvin kotiseutu-uskollisia, vastuualuepäällikkö Asta Komulainen arvioi.

(KL / STT / Pekka Moliis)​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*