Kilpailijoiden tehtävänä on laatia Eteläsatamaan ideasuunnitelma, jonka pohjalta aluetta on tarkoitus kehittää jatkossa.
 
Kilpailualue on sijainniltaan erittäin keskeinen. Siihen kuuluu koko Eteläsataman 23 hehtaarin laajuinen rantavyöhyke. Alue on olennainen osa kaupungin identiteettiä. Eteläsataman merelle aukeavaa kaupunkijulkisivua voidaan pitää Helsingin käyntikorttina. Rannan tuntumassa sijaitsee myös Helsingin historiallinen keskusta.
 
Kilpailun tavoitteena on liittää alue tiiviimmin osaksi kaupunkirakennetta. Kaupunkilaisille halutaan avata pääsy meren äärelle sekä mahdollisuus kokea ja luoda kaupunkikulttuuria. Rakennuksille etsitään uusia käyttötarkoituksia. Myös uusia rakennuksia voi sijoittaa alueelle. Satamia ja liikenneratkaisuja kehitetään, koska matkustajalaivaliikenne jatkuu Eteläsatamassa.
 
– Monissa waterfront-hankkeissa elävöitetään käytöstä poistettuja satama- tai teollisuusalueita. Nyt suunnitellaan pääkaupungin arvokkainta ydintä, joka on kaupunkilaisten aktiivisessa käytössä ja jossa toimii vilkas risteilysatama. Nykyisin iso osa alueesta on yleisöltä suljettua ja esimerkiksi pysäköinti vie runsaasti tilaa, kuvaa kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Tuomas Rajajärvi haasteita, joihin kilpailijoilta halutaan luovia ratkaisuja.
 
Designpääkaupunkivuoden aikana haetaan innostavia tapoja, joilla asukkaat voivat osallistua elinympäristönsä kehittämiseen. Kilpailun pohjaksi kaupunkisuunnitteluvirasto kartoitti lähes viidensadan kaupunkilaisen ajatuksia alueesta ja sen tulevaisuudesta. Tulokset ovat kilpailijoiden käytettävissä.
 
– Halusimme välittää kilpailijoille suunnittelualueen käyttäjien haaveet ja konkretisoida toivottavan tunnelman, kertoo vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen.
 
Kilpailu on kaikille avoin ja osallistujien toivotaan muodostavan eri alojen asiantuntijoista koostuvia suunnitteluryhmiä. Palkintolautakunnan yhtenä jäsenenä töitä arvioi yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl, joka on suunnitellut Suomessa nykytaiteen museo Kiasman.
 
Kilpailu käynnistyi toukokuun alussa ja kestää syyskuun loppuun. Kilpailutyöt tulevat syksyllä yleisön kommentoitaviksi verkkoon sekä info- ja näyttelykeskus Laiturille.
 
Tulos ratkaistaan keväällä 2012. Palkintoina jaetaan yhteensä 165 000 euroa.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*