Helsingin yliopistoon Suomen ensimmäinen tietokirjallisuuden professori
Helsingin yliopiston humanistiseen tiedekuntaan on perustettu Suomen ensimmäinen tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professuuri, jonka myötä alan tutkimus ja opetus vahvistuu merkittävästi. Professorin tehtävän täyttö on käynnistetty, ja haku avataan lähiviikkoina.
Uuden pysyvän tehtävän mahdollistavat lahjoitukset, joita Helsingin yliopistolle ovat tehneet Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Suomen tietokirjailijat ry, Tieteen tiedotus ry ja Lauri Jäntin säätiö.
– Tietokirjallisuuden tutkimukselle ja opetukselle on yhteiskunnassa vahva tilaus, perustelee Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.
Tähän asti kirjallisuuden alan kaikki noin 25 professuuria Suomessa ovat olleet kaunokirjallisuuden opetukseen ja tutkimukseen liittyviä. Kuitenkin 80 prosenttia suomalaisesta kirjallisuudesta ja 90 prosenttia kotimaisten tekijöiden teoksista on tietokirjallisuutta.
Uusi professuuri luo ytimen, jonka ympärille kootaan alan opetusta, tutkimusta ja asiantuntijoita.
– Uusi professuuri sijoittuu laitoksellemme ja vahvistaa merkittävästi opetusta, jota tietokirjallisuudesta on tähän asti ollut tarjolla, toteaa Helsingin yliopiston suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen johtaja, professori Jyrki Kalliokoski.
Helsingin yliopistossa tietokirjallisuuden opetusta on viime vuosina saanut myös viestinnän oppiaineessa sekä Avoimen yliopiston ja Palmenian kursseilla.
Tavoitteena on, että jatkossa esimerkiksi biologian, lääketieteen, historian, sosiologian tai kielitieteen opiskelijat voivat pääaineensa ohella halutessaan saada tietokirjoittamisen opetusta.