Keski-Savon suunnalla paikkailtiin ongelmia jätekuljetuksissa väärällä tavalla. Huomautus tuli hankintalain noudattamatta jättämisestä. Kuva: Seppo Haavisto

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut huomautuksen Keski-Savon liikelaitoskuntayhtymälle hankintalain rikkomisesta. Keski-Savon Jätehuolto kilpailutti Varkauden, Juvan, Joroisten, Heinäveden ja Leppävirran alueiden jätteen keräys- ja kuljetuspalvelut vuonna 2016.

Hankinta oli jaettu kolmeen eri urakka-alueeseen ja hankinnan arvioitu kokonaisarvo oli 5 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 alkaneen hankinnan oli tarkoitus ulottua vuoteen 2022, mutta jo vuonna 2018 ilmeni, että kahden urakka-alueen ajot hoitaakseen saanut yritys ei selviä jätekuljetuksista sovitulla tavalla.

Keski-Savon jätehuolto ratkaisi asian kesällä 2019 siten, että alkuperäiseen kilpailutukseen osallistunut, mutta hankintakilpailun hävinnyt yritys otetaan varsinaiselle toimijalle alihankkijaksi. Alihankkijana toimivalle yritykselle maksettiin yrityksen hankintakilpailussa ilmoittama hinta indeksikorotuksella ja ylimääräisellä korotuksella parannettuna.

KKV:n mielestä kyseessä oli kuitenkin niin olennainen muutos alkuperäisen hankintasopimukseen, että tässä tapauksessa olisi tullut suorittaa uusi kilpailutus.

-Hankintasopimuksen tulisi lähtökohtaisesti vastata kilpailutuksen ehtoja koko sopimuskauden. Alkuperäinen hankintasopimus mahdollisti alihankkijoiden käyttämisen palvelun tuottamisessa. Sopimuksen hinnan korottaminen vastaamaan alihankkijan tarjoushintaa on kuitenkin tehnyt hankintasopimuksesta sopimuskumppanille edullisemman tavalla, jota alkuperäisessä sopimuksessa ei ollut määritelty. Tämä on viraston arvion mukaan ollut hankintalain vastaista, KKV:n asiantuntija Annika Juhola toteaa.

Ratkaisu KKV:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*