Oikeustieteilijät huomauttavat, että kunnan ulkoistama, maksamattomia terveyskeskus- ja sairaalamaksuja hoitava, perintäyhtiö voi tehdä liiketoimintaa heikommassa asemassa olevien kustannuksella. Asiasta kirjoittaa maanantain Helsingin Sanomat.

– Suoranaista lainvastaisuutta perintätoimistojen käytössä tuskin on, jos kyse on tuomioistuimessa vahvistettavasta kunnan saatavasta, sanoo Helsingin yliopiston prosessioikeuteen erikoistunut oikeustieteen määräaikainen professori Mikko Vuorenpää.

-Asetelma on kuitenkin erikoinen, jos velalliselta peritään moninkertaisesti velkaa suurempia perintäkuluja. Ei tällainen menettely missään tapauksessa hyvältä näytä, Vuorenpää jatkaa.

Laki antaa kunnalle mahdollisuuden laittaa julkiset maksut, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon maksut, perintäyhtiön perittäväksi. Ne voidaan panna täytäntöön ilman tuomioistuimen päätöstä. Ulosottotilanteessa saatavien hakijana pitää olla kunta.

Oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin mukaan oikeuspoliittisesti oleellinen kysymys on perinnän kustannukset.

– Ongelma on siinä, tekeekö päätöksen ulosmittauksesta todellisuudessa kunta vain sen toimeksiannosta toimiva perintäyhtiö. Jos kustannukset ovat hyvin suuret, perintäyhtiö tekee liiketoimintaa heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella. Se on kansalaisten oikeusturvan kannalta hyvin pulmallista, Tuori sanoo.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää huomauttaa, että kunta voisi asettaa edellytyksiä sille, että perintäkulut pysyisivät kohtuullisina.

– Kyllä tässä velallisen oikeusturva on retuperällä, eivätkä kunnat ihan puhtain paperein tästä selviä, Mäenpää sanoo.

Helsingin Sanomien uutinen aiheesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*