Suomalaiset ovat keskimäärin 4,4 päivää sadasta poissa töistä sairastelun takia, mutta kunta-alalla keskiarvo on 5,7 päivää sadasta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan luvut selittyvät sillä, että kuntasektori on naisvaltainen, noin 78 prosenttia työntekijöistä on naisia. Naisilla sairauspoissaoloja on kolmannes enemmän kuin miehillä. Toinen vaikuttava tekijä on ikä: kunta-alan työntekijät ovat varsin vanhoja.

– Jos kuntasektoria verrataan nuorten miesten kansoittamiin aloihin, niin se on ihan vääristynyt vertailu, sanoo Turun yliopiston kansanterveystieteen professori Jussi Vahtera HS:lle.

Kokoomuksen puoluevaltuusto kannatti lauantaina ehdotusta, jossa ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja seuraavista saisi korvausta 80 prosenttia palkasta.

Karenssipäiväkäytäntö on ollut käytössä Ruotsissa. Se poistettiin 1987 mutta palautettiin 1993. Ruotsissa sairauspoissaolot ovat vähentyneet, joskin epäjohdonmukaisesti. Ne olivat laskussa jo ennen karenssin käyttöönottoa.

Ruotsissa karenssin lieveilmiöt ovat aiheuttaneet keskustelua. Yksi lieveilmiö tunnetaan termillä ”sjuknäsvaro” ja se tarkoittaa töihin tulemista kipeänä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*