Huoltovarmuuskeskus arvioi, että lakon pitkittyessä dieselin ja myös bensiinin saatavuushäiriöt todennäköisesti yleistyvät. (Kuva: Ville Miettinen)

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan työtaistelujen ilmoitettu pidentyminen heikentää todennäköisesti Suomen huoltovarmuutta ja hankaloittaa sen turvaamista.

Tällä hetkellä käynnissä oleva lakko on jo vaikuttanut merkittävästi polttoainehuollon järjestämiseen.

Työtaisteluista vastaavat liitot ovat vakuuttaneet, että huoltovarmuus turvataan. Huoltovarmuuskeskus edellyttää, että tämä näkyisi käytännössä polttoainejakelun rajaamisena lakon ulkopuolelle, laajemminkin kuin lentopolttoaineen osalta.

HKV arvioi, että näyttää todennäköiseltä, että lakon pitkittyessä dieselin ja myös bensiinin saatavuushäiriöt yleistyvät.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)EK ja vientiliitot huolissaan taloudesta

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on erittäin pettynyt SAK:n päätöksen jatkaa poliittisia lakkoja.

– Seuraava lakkoviikko tulee olemaan aikaisempaa kalliimpi, sillä monet yritykset menettävät asiakkaita ja useammat yritykset joutuvat keskeyttämään tuotantonsa. SAK on päättänyt lähestulkoon sulkea Suomen, Häkämies toteaa.

Uudet poliittiset lakot ovat aiheuttamassa EK:n alustavan arvion mukaan 260 miljoonan euron vahingot. Yhteensä poliittiset lakot hallitusta vastaan tuovat jo noin puolentoista miljardin euron menetyksen bruttokansantuotteeseen. Erityisesti satamien lakko aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia useammalle alalle.

Myös Suomen suurimpien vientiliittojen Teknologiateollisuuden, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden hallitusten puheenjohtajat kantavat huolta poliittisten lakkojen vaikutuksista investointeihin, kansantalouteen sekä suomalaisten yhteishenkeen ja luottamukseen lähivuosina.

– Lakot pahentavat Suomen julkisen talouden jyrkkää alamäkeä. Lakot kestävät viikkoja tai nyt jo kuukausia, mutta niiden jälkiä korjataan vuosia. Globaalille kilpailulle alttiin vientiteollisuuden ja talouden tulee saada uudistua maailman murrosten mukana. Maksamme isoa laskua menetettynä hyvinvointina, jos emme uudistu, toteaa Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Markku Korvenranta Teknologiateollisuus ry:n tiedotteessa.

– Jatkuvien lakkojen takia Suomi alkaa näyttää erittäin epähoukuttelevalta investointiympäristöltä. Isot teollisuusinvestoinnit ja investointiaikeet uhkaavat karata muihin maihin. Kansantaloudelliset tappiot ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat kauaskantoisia, jatkaa Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Korpeinen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*