Teollisuusliitolla lakon piirissä on esimerkiksi Nesteen Kokkolan terminaali. Kuvituskuva Kokkolan satamasta. (Kuva: Clas-Olav Slotte)

Kahden viikon poliittiset lakot eivät pääty tähän viikkoon. SAK kertoo keskiviikkona, että poliittiset työtaistelutoimet jatkuvat keskeytyksettä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasi keskiviikkona 20. maaliskuuta työministeri Arto Satosen. Tapaamisessa yhteisymmärrystä työmarkkinatoimiin ei löytynyt. SAK toteaa, että hallitukselta ei edelleenkään löydy halua kohtuullistaa työntekijöihin osuvia heikennyksiä.

Lakkojen jatkamisesta ilmoittivat heti ensimmäisenä Teollisuusliitto ja Rakennusliitto.

Teollisuusliiton työnseisaukset toteutetaan 25.3–31.3. Lakot ovat jatkoa käynnissä oleville lakoille, eikä ilmoitus sisällä uusia lakkokohteita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Rakennusliitto jatkaa osallistumista Teollisuusliiton julistamaan poliittiseen lakkoon 25.–31.3.2024 pysäyttämällä kaikkien Rakennusliiton sopimusalojen työt seuraavissa kohteissa:

Outokumpu Chrome Oy, Tornion tehdas, Outokumpu Stainless Oy, Tornion tehdas ja SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.

Poliittinen lakko koskee myös muiden yritysten palveluksessa olevia työntekijöitä, jotka työskentelevät Rakennusliitto ry:n sopimusalojen soveltamisalan mukaisissa tehtävissä edellä mainituissa tehtaissa.

Muutkin jatkavat

Lakkotoimia jatkavat myös muun muassa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Sähköliitto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

AKT:n ahtaajia ja osin muita satamiin liittyviä työntekijäryhmiä koskevia poliittisia lakkoja jatketaan viikolla seuraavissa samoissa tehtävissä kuin aiemmin.

Lakko koskee Viking Linen rahdinkäsittelytehtäviä Helsingin ja Turun satamissa ja Neste Oyj:n varastojen operaattoreita sekä ahtaajia 45 yrityksessä.

Myös Sähköliiton työnseisaukset jatkuvat samoissa kohteissa kuin aiemmin. Lakko koskee Teollisuusliiton tapaan muun muassa Nesteen jakeluterminaaleja ja Outokummun ja SSAB:n tehtaita.

JHL kertoo torstaina, että lakossa tulee olemaan noin tuhat sen jäsentä. JHL:n lakot vaikuttavat rautateiden tavaraliikenteeseen ja lukuisien satamien toimintaan eri puolilla Suomea.

JHL:n lakkokohteet pysyvät muuten samoina kuin ensimmäisen kahden lakkoviikon aikana, mutta North Rail Oy jää pois kohteista. Lista kaikista lakkokohteista löytyy JHL:n verkkosivuilta.

PAM:n osalta lakkopäätös koskee vain muiden ammattiliittojen kohteita, jotka on ilmoitettu lakkoon koko kahdeksi viikoksi. Lakkopäätös ei koske mahdollisia muiden liittojen ilmoittamia lyhyempiä lakkoja, jotka sijoittuvat samalla ajanjaksolle.

PAM:ista lakossa ovat matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden ja esihenkilöiden työehtosopimuksen alaisia töitä tekevät.

SAK on pettynyt

– Olemme pettyneitä. Olemme toivoneet tasapuolisuutta ja pehmennystä työntekijöiden kannalta koviin toimiin. Hallitus ei tullut vastaan, vaan aikoo edelleen toteuttaa lukuisia elinkeinoelämän tavoitteita, jotka ovat työntekijöille kielteisiä. Useilla niistä ei ole vaikutusta työllisyyteen tai julkisen talouden tasapainoon. Niiden taustalla eivät olekaan asialliset vaan ideologiset syyt, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo SAK:n tiedotteessa.

SAK kertoo esittäneensä jo aiemmin vastaantuloa, jotta tulehtuneeseen tilanteeseen löytyisi jonkinlainen kompromissi. Tänään Eloranta esitti idean minimiehtojen turvaamisesta.

– Ehdotimme hallitukselle minimityöehtojen turvaamista seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Hallitus on todennut, ettei se tavoittele työehtosopimuksien yleissitovuuden tuoman minimiturvan poistamista. Se ei kuitenkaan hallitusohjelmaneuvotteluissa perehtynyt paikallisen sopimisen toteutuksen tarkkoihin seurauksiin. Aikalisän ansiosta olisi aikaa arvioida laajemman paikallisen sopimisen vaikutuksia.

SAK:n hallitus päätti jatkaa jo aikaisemmin alkaneita lakkoja keskeytyksettä. Lakossa on yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Sähköliiton työntekijää.

– Meillä on valmius koska tahansa keskeyttää lakot, mikäli hallitus osoittaa ymmärrystä työntekijöiden huolille. Seuraavan kerran SAK:n hallitus kokoontuu arvioimaan tilannetta ja työtaistelutoimien jatkoa seuraavalla viikolla, Eloranta kertoo.

Lakot ja niiden rajaukset päivittyvät SAK:n verkkosivulle ammattiliittojen antamien ilmoitusten jälkeen.

//uutista päivitetty 21.3.2024 klo 9.17 AKT:n, JHL:n, PAM:n ja Sähköliiton lakkotiedoilla, klo 10.16 lisätty JHL:n kohteet//

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*