Markkinaoikeus on hylännyt kaksi HUS Logistiikan vuoden 2019 tutkimuskäsinehankinnasta tehtyä valitusta. Markkinaoikeuteen asia vietiin kahden hankinnassa mukana olleen toimijan toimesta. Ja molemmat valittaneet yhtiöt olivat hankintapäätöksellä myös valittu sopimustuotteiden toimittajaksi!

HUS Logistiikka toimialajohtaja valitsi 27.6.2019 tekemällään hankintapäätöksellä tuoteryhmän 1 sopimustuotteiksi OneMed Oy (2) sekä Walki Medical Oy (1) -tarjousten mukaiset tuotteet. Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo oli hankintayksikön ilmoituksen mukaan kyseisten tuotteiden osalta 13,5 miljoonaa euroa.

Walki Medical Oy katsoi, että heidän tarjouksensa yhden tuotteen osalta oli suljettu ilman perusteita ulos hankinnasta, sillä lisäselvityksiä oli pyydetty annettavaksi kuuden päivän kuluessa, eikä tarjouspyynnössä mainitun 14 vuorokauden mukaisesti. Ja yhtiö toimi tarjouspyynnön ilmoittamissa aikarajoissa. Yhtiön mielestä OneMed Oy:n voittanut tarjous olisi myös pitänyt sulkea hankinnasta ulos, koska se ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettua ehdotonta vaatimusta tutkimuskäsineiden soveltumisesta lasikuitukipsaukseen.

OneMed Oy puolestaan koki kokeneensa vääryyttä pisteytyksissä. Yhtiön valituksen mukaan hankintayksikkö oli pisteytysarvioinnissaan jättänyt antamatta valittajan OneMed Oy (3) -tarjoukselle pisteitä sosiaalisen vastuun vertailusta. Valittajan mainittu tarjous tuli tarjouskilpailussa neljänneksi, mutta virheettömässä hankintamenettelyssä se olisi yhtiön mukaan voittanut tarjouskilpailun ja valittu joko yksin tai yhdessä OneMed Oy (2) -tarjouksen kanssa.

MainosValittajan mielestä tarvittavat tiedot sosiaalisen vastuun kantamisesta olivat tarjouksessa mukana, mutta hankintayksikkö oli tulkinnut asiaa toisin. Tarjouksen Code of Conduct ja Social Responsibility Program 2019 -liitteitä ei ollut ladattu siihen kohtaan tarjousta, johon hankintayksikkö oli pyytänyt ne lataamaan. Valittajan mielestä hankintayksikön olisi tullut ottaa ne silti huomioon osana valittajan tarjousta.

Markkinaoikeus ei valittajien valituksille lämmennyt, vaan hylkäsi valitukset. Molempiin markkinaoikeuden ratkaisuihin voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

 

MainosMarkkinaoikeuden päätös OneMed Oy:n valitus

Markkinaoikeuden päätös Walki Medical Oy:n valitus

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*