Helsingin ja Uudenmaan sairaaloiden hallitus vetoaa voimakkaasti valtiovaltaan, että se korvaisi sairaanhoitopiireille kaikki tutkimukseen ja opetukseen menevät kulut. Valtiolta tulevat EVO-korvaukset ovat laskeneet viime vuosina niin, että ne eivät enää kata lähellekään kaikkia tutkimukseen ja opetukseen meneviä kuluja.

Hallitukselle esiteltiin HUS-alueella tehtävää tutkimusta ja opetusta koskevaa selvitystä. Selvityksen tehneen työryhmän puheenjohtaja, professori Hannu Sariola kertoi, että lääkäreiden perus- ja jatkokoulutuksen aiheuttamat kulut merkitsevät HUS:n palveluhinnoissa noin 3-4 prosentin lisäystä. Tämän lisäyksen maksavat nyt kunnat, koska valtiolta saatava EVO-rahoitus ei näitä kuluja täysimääräisesti korvaa.

– On nurinkurista, että terveyspalveluja tarjoava osapuoli eli HUS joutuu omalla kustannuksellaan kouluttamaan henkilökuntaa myös kilpailijoiden käyttöön, Sariola sanoi.

Jos koulutusta tehtäisiin vain valtiolta saaduilla rahoilla, lääkäreitä ja hammaslääkäreitä koulutettaisiin merkittävästi nykyistä vähemmän. Työryhmän mukaan tämä vaihtoehto on mahdoton.

Vajausta on laskennallisesti vuodessa noin 88 miljoonaa euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*