Keski-Suomen käräjäoikeus päätti keskiviikkona, että Jämsän kaupungin on maksettava Keski-Suomen hyvinvointialueelle yli 750 000 euroa. Asiassa on kyse niiden potilasvahinkojen korvausten kanavoinnista, jotka ovat tapahtuneet Jämsän ja Kuhmoisten alueella silloin, kun kyseiset kunnat ovat olleet silloisen vakuutuksenottajan eli Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) jäsenkuntia. Sairaanhoitopiirin työtä alueella jatkaneen hyvinvointialueen ja nyt myös käräjäoikeuden mielestä Jämsä on velvollinen maksamaan oman osansa vanhoista potilasvahingoista.

Jämsä ja Kuhmoinen kuuluivat Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin vuoden 2012 loppuun saakka, jolloin ne siirtyivät osaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aluetta. Jämsän kaupungin tulkinnan mukaan nyt perittävät laskusaatavat oli huomioitu siinä vaiheessa, kun Jämsälle ja Kuhmoisille maksettiin eroamisen yhteydessä niiden osuus sairaanhoitopiirin peruspääomasta.

Yhdeltä vuodelta maksettu

Vuonna 2013 Jämsä maksoi vielä Keski-Suomen sairaanhoitopiirille potilasvahinkoihin tarkoitettuja potilasvakuutusmaksuja lähes 180 000 euroa, mutta sen jälkeen kaupunki ei enää laskuja maksanut. Hyvinvointialue kohdistaa potilasvahinkojen takaisinperinnän yksin Jämsään, koska ennen Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin vaihtoa Jämsä oli hoitanut potilasvahinkojen suhteen myös Kuhmoisten osuuden ja perinyt maksut jälkikäteen pienemmältä naapuriltaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Jämsän kaupungin riita-asian valmistelussa antamassa vastauksessa painotettiin sitä, kunnille oli sairaanhoitopiirin vaihdon yhteydessä palautettu reilut 650 000 euroa vähemmän, kuin niiden osuus peruspääomista olisi ollut. Kunnat eivät myöskään ole omasta mielestään saaneet asiassa perusteetonta etua.

-Sillä, ettei KSSHP ole suorittanut eronneille jäsenilleen niiden peruspääomia täysimääräisesti, on nimenomaisesti nettovarallisuusperiaatteen mukaisesti tarkoitettu sitä, että maksetuissa summissa on huomioitu selkeästi ja tarkoituksella KSSPH:n myöhemmät mahdolliset vastuut ja velvoitteet Jämsän kaupungin ja Kuhmoisten kunnan mahdollisista myöhemmin esille tulevista, ennen 1.1.2013 sattuneista potilasvahingoista, Jämsän taholta todettiin asian valmistelussa.

Käräjäoikeuden Kuntalehdelle toimittaman riita-asian yhteenvedon mukaan asian ratkaisemisen kannalta merkityksellisiä seikkoja on, mitkä maksut on huomioitu nettovarallisuuslaskelmassa Jämsän ja Kuhmoisten erotessa KSSHP:sta ja onko Jämsän kaupungilla vielä avoinna korvausvelvollisuus sairaanhoitopiirille. Myös korvausvelvollisuuden määrä, Jämsän kaupungin vastuuasema Kuhmoisiin nähden, hyvinvointialueen toissijainen vaatimus perusteettomasta edusta ja korkoperusteen sovittelu olivat käräjäoikeuden pohdinnassa.

Viivästyskorkojen määräytymisen suhteen Jämsän kaupunki saavutti käräjäoikeudessa pienen voiton, sillä oikeus päätti, että korot ovat lähteneet juoksemaan vasta siitä lähtien, kun riita-asiaa koskeva kanne on annettu kaupungille tiedoksi. Jämsä joutuu maksamaan myös omat ja vastapuolen mittavat oikeudenkäyntikulut.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa Vaasan hovioikeuteen. Mikäli käräjäoikeuden päätös asiassa jää lainvoimaiseksi, niin Jämsälle ja Kuhmoisille kertyy maksettavaa ennen vuotta 2013 tapahtuneista potilasvahingoista myös tulevaisuudessa.

Asian käsittelylle oli alun perin varattu kaksi istuntopäivää, mutta odotettua rivakammin edennyt oikeuskäsittely mahdollisti tuomion antamisen jo ensimmäisen istuntopäivän päätteeksi.

EDIT 6.6. klo 8.00: Asiassa annettiin tuomio jo keskiviikkoiltana, juttua päivitetty kauttaaltaan tästä johtuen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*