Hyvinvointialueet kokeilevat tekoäly-assistenttia: ”Voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä”

Hyvinvointialueilla testataan tänä vuonna tekoälyn apua esimerkiksi tietomäärien hallinassa. Kuva: Getty Images
Keski-Suomi ja Etelä-Savo ovat esimerkkejä hyvinvointialueista, joilla kokeillaan nyt tekoälyn mahdollisuuksia. Yleisesi selvitellään voidaanko tekoälyn avulla lisätä erilaisten ennalta ehkäisevien terveyspalveluiden hyödyntämistä ja samalla tukea työnhallintaa ja kokemusta työn merkityksellisyydestä. Keski-Suomen ja Etelä-Savon hyvinvointialueilla testataan, voisiko tekoäly auttaa terveydenhuollon ammattilaisia heidän työssään, esimerkiksi tietomäärien käsittelyssä, ja näin helpottaa asiakaspalvelutyötä. Hyvinvointialueet kertovat kokeilusta tiedotteessa.
Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa on hyvinvointialueilla kyseessä tämän vuoden aikana ”ripeästi toteutettava” AI-assistentti ammattilaiselle -hanke, jossa tavoite on kehittää työtä tukevia konkreettisia tekoälyapureita.
— Odotamme kokemuksia siitä, miten tekoälyyn pohjautuvat työkalut soveltuvat sote-ammattilaisten arkisiksi apureiksi helpottamaan erityisesti jatkuvasti kasvavien tietomäärien hallintaa ja siten muun muassa vapauttamaan aikaa itse asiakas- ja potilaskontaktiin. Uskomme, että tällä voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä, tietojohtaja Simo Reipas Keski-Suomen hyvinvointialueelta sanoo ja korostaa:
— Tekoäly ei siis toimisi ammattilaisen sijasta, vaan hänen apunaan.
Kokeilun tavoitteita ovat työn tuottavuuden parantaminen, hoidon ja palvelun laadun parantaminen sekä ammattilaisten oppiminen, työnhallinta ja työn merkityksellisyys.
AI-assistentti ammattilaisille -hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön perustamaa SOTE-tekoälyn kokonaisuutta, jonka tiimoilta käynnistetään kymmenen tekoälykokeiluprojektia hyvinvointialueilla. Kokeilussa ovat mukana Keski-Suomen ja Etelä-Savon lisäksi Kanta-Hämeen, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet sekä HUS-yhtymä.
Sosiaali- ja terveysministeriö osallistuu kokeilujen rahoitukseen yhteensä 2,3 miljoonalla eurolla, josta Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Etelä-Savon yhteiseen hankkeeseen suunnataan 220 000 euroa.
Mahdollisuus nopeaan kehitykseen
Tekoälyhankkeisiin esimerkiksi Oma Häme on saanut rahoitusta asiakkaan tausta- ja riskitietojen AI-pohjaiseen koostamiseen (360 000 e) sekä AI-pohjaiseen toimintakyvyn muutoksen ennakointiin (120 000 e).
– Todella upea juttu, että saimme rahoituksen! Rahoituksen saaminen jouduttaa merkittävästi Oma Hämeen AI-kehitystä. Vastaavaa kehitystyötä tarvittaisiin rahoituksesta huolimatta, mutta rahoitus mahdollistaa nopeamman etenemisen ja sitä kautta nopeammat tulokset ja hyödyt, sanoo Oma Hämeen tieto- ja vaikuttavuusjohtaja Katja Antikainen STT:llä julkaistussa tiedotteessa.
– Kansallisesti koordinoitavat hankkeet ovat tärkeitä myös siinä mielessä, että näiden kautta saadaan esille tarpeita uudistaa lainsäädäntöä teknologisten mahdollisuuksien hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannossa ja suomalaisilla vientimarkkinoilla, kehitys- ja ICT-johtaja Toni Suihko jatkaa.
Tekoälyavusteista asiakas- ja potilastietojen kirjaamista on kokeiltu onnistuneesti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemilla vuonna 2024. Nyt meneillään on hanke, jonka tavoitteena on laajentaa tekoälyavusteista asiakas- ja potilastietojen kirjaamista sekä terveydenhuollossa että sosiaalihuollossa.
– Olen vakuuttunut, että tekoälyavusteinen kirjaaminen sujuvoittaa tulevaisuudessa merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten arkea. Hyvinvointialueellemme myönnetty merkittävä tekoälyrahoitus vahvistaa uskoa siihen, että olemme oikealla polulla, ja kiihdyttää entisestään hyvin alkanutta kehitystyötämme. Haluamme jatkossakin olla edelläkävijöitä ratkomassa haasteita ja siten vauhdittaa koko alan kehittymistä, kertoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Johan Sanmark.