Iitin kunta järjesti syyskuussa 2015 neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen siitä, kuuluuko kunta tulevaisuudessa Kymenlaaksoon vaiko Päijät-Hämeeseen. Kun 63,1 prosenttia kuntalaisista sanoi Päijät-Hämeelle kyllä, niin kunnasta lähti maakunnan vaihtoa koskeva hakemus valtiovarainministeriöön. Sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa.

-Kansanäänestyksen jälkeen jätimme hakemuksen ja olemme päätöstä siitä lähtien odottaneet. Siellä se on yhä edelleen vireillä, Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm kertoo.

Osa uudistuspakettia

Odotus asian tiimoilta jatkuu, koska Iitin maakunnanvaihdos kytkettiin hallituksen toimesta osaksi maakunta- ja sote-uudistusta. Toukokuussa 2016 hallituksen reformiministerityöryhmä hyväksyi siirron, mutta pääministeri Juha Sipilän reilu viikko sitten jättämä hallituksen eronpyyntö vihelsi pelin taas poikki.

-Tässä vuosien aikana mikään ei ole muuttunut toiseen suuntaan, vaan kyllä me yhä edelleen haluamme osaksi Päijät-Hämettä. Toistakymmentä vuotta olemme jo kuuluneet soten osalta nykyiseen hyvinvointikuntayhtymään. Viime vuosina olemme myös siirtyneet Lahden seudulla toimivien elinkeinoyhtiöiden osakkaiksi. Tätä siirtymää Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen on tehty koko ajan sillä oletuksella, että siirrymme sinne maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä, Rönnholm kertoo.

MainosUuden hallituksen käsissä

Iitissä toivotaan, että kuntalaisten mielipide ja kunnan tekemät valinnat niin soten, kuin elinkeinoelämän kehittämisessä painavat uudenkin hallituksen mielipiteen sille kannalle, että irtaantuminen Kymenlaaksosta on jonain päivänä totta.

-Meidän kannalta tilanne on huono, kun lopullinen päätös vain siirtyy taas. Tuskinpa meidän maakuntavaihdos ihan päällimmäisenä asiana uuden hallituksen asialistalla on, kunnanjohtaja Riku Rönnholm epäilee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*