Suomen kunnissa on tehty jo yli kymmenen vuoden ajan iäkkäiden kuntalaisten luokse kotikäyntejä, joiden tavoitteena on edistää iäkkään hyvinvointia, toimintakykyä ja terveyttä. Tästä kunnan tarjoamasta palvelusta käytetään nykyisin nimeä hyvinvointia edistävä kotikäynti (ent. ehkäisevä kotikäynti). Hyvinvointia edistävä kotikäynti kuuluu tuoreen ikälain mukaan (12 §) väestön hyvinvointia edistäviin palveluihin, joita kuntien tulee asukkailleen järjestää. Kotikäyntien lisäksi tällaisia palveluja ovat myös iäkkäille suunnatut neuvontapalvelut, terveystarkastukset sekä vastaanotot.
Hyvinvointia edistävällä kotikäynnillä sosiaali- ja terveysalan ammattilainen selvittää yhdessä iäkkään henkilön kanssa hänen tilannettaan ja kotona selviytymistä eri näkökulmista ja opastaa sekä kannustaa häntä käyttämään omia voimavarojaan omatoimisuuden säilymiseksi. Iäkkäälle kerrotaan kunnassa tarjolla olevista palveluista ja henkilöistä, joihin hän voi ottaa yhteyttä apua tarvitessaan. Tarpeen mukaan hänet ohjataan palvelutarpeen arviointiin tai tarkempiin toimintakykyselvityksiin.
Kuntaliitto iäkkäiden kotikäyntien kehittäjänä
Suomen Kuntaliitto toteutti vuosina 2001-2004 Ehkäisevät kotikäynnit vanhuksille –kehittämishankkeen yhdessä 10 kunnan kanssa. Kehittämishankkeen tavoitteena oli vanhuksille suunnattujen ehkäisevien kotikäyntien toimintamallien kehittäminen, kokeilu ja arviointi sekä hankkeen tulosten ja hyvien käytäntöjen levittäminen muiden kuntien käyttöön (Häkkinen & Holma 2004).
Kuntaliitto on ollut koko 2000-luvun aktiivisesti mukana ehkäisevän vanhustyön kehittämisessä sekä valtakunnan tasolla että kunnissa. Kuntaliiton asiantuntijat ovat työskennelleet valtakunnallisissa työryhmissä, osallistuneet kansallisiin hankkeisiin sekä koulutus- ja neuvottelutilaisuuksien järjestämiseen. Vuonna 2011 Kuntaliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laativat yhdessä sivuston (www.thl.fi/ikaneuvo ), joka on tarkoitettu käytännön oppaaksi niille henkilöille, jotka toteuttavat ja ohjaavat iäkkäiden neuvontapalveluja sekä hyvinvointia edistäviä kotikäyntejä.
Kuntaliitossa uudistettiin kotikäyntien haastattelulomake
Kuntaliiton kehittämishankkeessa laadittiin vuonna 2004 hankekuntien käyttöön yhteinen haastattelulomake, jota useat muutkin kunnat ovat käyttäneet joko suoraan tai sovellettuna. Uudistunut lainsäädäntö, uusin tutkimustieto sekä iäkkään väestön toimintakyvyn edistämisen haasteet loivat tarpeen uudistaa ja päivittää 10 vuotta vanha Kuntaliiton haastattelulomake. Uudistunut lomake ottaa huomioon muun muassa lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (Laki 980/2012), kansallisen TOIMIA-verkoston tulossa olevan suosituksen toimintakyvyn arvioinnista iäkkään väestön hyvinvointia edistävien palveluiden yhteydessä (2013) sekä laatusuosituksen hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi (STM julkaisuja 2013:11).
Haastattelulomake on työväline
Hyvinvointia edistävän kotikäynnin ydin on iäkkään kanssa käytävä keskustelu, jonka aikana yhdessä pohditaan iäkkään kuntalaisen nykyistä tilannetta ja tulevia tarpeita. Haastattelulomake antaa keskustelulle rungon ja ohjaa käymään kattavasti ja kokonaisvaltaisesti läpi iäkkään henkilön elämäntilanteen eri osa-alueet. Lomake auttaa myös vaikeiden asioiden, kuten päihteiden käytön, järjestelmällistä puheeksi ottamista.
On tärkeää, että kuntien käyttämien haastattelulomakkeiden sisällöt ovat mahdollisimman yhdensuuntaisia. Kunnat voivatkin nyt verrata käytössään olevaa haastattelulomaketta Kuntaliiton uudistuneeseen haastattelulomakkeeseen ja muokata omaa lomakettaan mahdollisimman yhdenmukaiseksi ainakin toimintakyvyn arvioinnin osalta. Kuntaliiton haastattelurunkoon pyrittiin nostamaan esiin teemat ja keskustelukysymykset, joilla on valtakunnallista merkitystä juuri ikääntyvän väestön toimintakykyä arvioitaessa.
Kuntaliiton uudistunut haastattelulomake sisältää muun muassa seuraavia selvitettäviä kohtia:
A Taustatiedot
B Terveys
C Toimintakyky
D Asuminen ja elinympäristö
E Palveluista tiedottaminen
F Omat tavoitteet ja oma hyvinvointisuunnitelma
G Yhteenveto, johtopäätökset sekä jatkosuunnitelmat
Iäkkään ihmisen omat tavoitteet hyvinvoinnilleen
Kuntaliiton haastattelulomakkeessa on oma osio iäkkään omien tulevaisuudentavoitteiden kirjaamiselle. Mahdollisimman omatoiminen ja toimintakykyinen elämä on mahdollista vain siinä tapauksessa, että iäkäs itse on valmis työskentelemään oman hyvinvointinsa eteen. Kotikäynnin aikana hahmottuvat iäkkään omat tavoitteet hyvälle ikääntymiselle. Oma hyvinvointisuunnitelma voidaan muotoilla yhdessä kotikäynnin päätteeksi. Suunnitelma sisältää vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
• Mitkä ovat minulle tärkeitä asioita? Mistä iloitsen, mistä huolestun?
• Mitä itse haluan tehdä oman hyvinvointini hyväksi?
• Oma suunnitelmani lähikuukausille (liikunta, harrastukset, kulttuuri…): konkreettinen aikataulu ja toiminnot
Oma suunnitelma jää iäkkäälle itselleen ja sen toteutumisen seurannasta sovitaan (esim. puhelinseuranta tms.).
Kuntaliiton haastattelulomake käyttöön
Kuntaliiton hyvinvointia edistävien kotikäyntien haastattelulomake ilmestyy Kuntaliiton internet-sivuilla marras-joulukuussa 2013.
Lisätietoa: hannele.hakkinen@kuntaliitto.fi
Kirjallisuutta:
Häkkinen Hannele & Holma Tupu. Ehkäisevä kotikäynti, tuki vanhuksen kotona selviytymiselle. Suomen Kuntaliitto. Helsinki: Hakapaino oy. 2004.
Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto 2013.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (Laki 980/2012).
Mäkelä Matti ym. Suositus toimintakyvyn arvioinnista iäkkään väestön hyvinvointia edistävien palveluiden yhteydessä. Toimintakyvyn arvioinnin ja mittaamisen asiantuntijaverkosto, TOIMIA. Ilmestyy 2013.
Verkko-opas iäkkäiden neuvontapalveluista ja hyvinvointia edistävistä kotikäynneistä (toim. Reija Heinola & Tupu Holma): www.thl.fi/ikaneuvo
Artikkelin kirjoittajat Hannele Häkkinen ja Tupu Holma ovat Kuntaliiton erityisasiantuntijoita.