Ylioppilaslakki
Koronakevät on lähes kaikissa kunnissa tuonut mukanaan uusia innovaatioita. Ilmajoen drive in -lakitus on Suomessa ainoa laatuaan. Kuva: Anni Lindgren

Koronakevät on vaatinut opetushenkilökunnalta runsaasti luovuutta koko Suomessa. Uusin innovaatio on keksitty Ilmajoella, jossa ylioppilaiden lakitus järjestetään tänä keväänä drive in -tyyliin.

Kunnassa lakitetaan tänä keväänä 54 ylioppilasta. Ilmajoen lukion tuoreet ylioppilaat saapuvat Ilkan kentälle henkilöautolla, joista poistutaan vuorotellen lakituksen ajaksi. Mukana autossa saa jokaisella olla muutama läheinen.

Ilmajoen drive in -lakitus on tiettävästi ainoa laatuaan koko Suomessa. Kukin ylioppilas poistuu autosta vain oman lakituksensa ajaksi, joten kokoontuneiden lukumäärä ei missään vaiheessa ylitä kymmentä henkeä. Kättelyt ja halaukset jäävät tänä keväänä lakitusosuudesta pois.

Ilmajoen lukion rehtori Jouko Peltonen kertoo, että ajatus drive in -juhlasta alkoi kehittyä kevään aikana. Toimeen ei kuitenkaan ryhdytty heti, vaan henkilökunta seurasi tarkoin hallituksen suosituksia ja koronatilanteen etenemistä toukokuulle saakka.

 – Emme halunneet heti valita helpointa ratkaisua, eli tyytyä etäjuhliin. Ajattelimme asiaa erityisesti opiskelijan kautta ja mietimme, voimmeko antaa jotain myös perheille ja läheisille.

Peltonen painottaa, että kyseessä ei ole yleisötilaisuus. Drive in -ratkaisuun on päädytty nimenomaan henkilömäärän rajoittamiseksi.

 – Noudatamme tiukasti rajoituksia, jotka valitettavasti estävät yleisön saapumisen paikalle.

 Toinen juhlatilaisuus mahdollinen syksyllä

Peltosen mukaan Ilmajoella on suhtauduttu pääosin positiivisesti kevään innovatiiviseen lakitustilaisuuteen. Ainutlaatuisesta tilaisuudesta tiedottaminen tuotti aluksi haasteita, sillä koronan aiheuttama tilanne on uusi myös lukion henkilökunnalle.

Nyt päivän tarkempi kulku on jo selvillä. Autojen saapuminen paikalle porrastetaan jonojen välttämiseksi. Huonon sään yllättäessä lakitus voidaan järjestää myös lukion aulassa, jonka pääovelle ylioppilasseurueet voivat saapua autolla.

Ilmajoella pohditaan yhä myös mahdollisuutta järjestää ylioppilaiden tapaaminen elokuussa.

Peltonen kuitenkin arvioi, että todellinen juhlan tuntu jää tältä vuodelta harmillisesti kokematta. Monelle ylioppilaalle juhlamenettelystä poikkeaminen koronaohjeistuksen vuoksi on kova pala.

– Nuoren elämässä kolme kuukautta on pitkä aika. Elokuussa osa aloittaa jo opiskelun, osa on armeijassa tai työelämässä. Myöskään perheet tuskin odottavat syksyyn, että kokoontuvat juhlimaan ylioppilasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*