Hakanen muistuttaa, että ilmastonmuutoksen hillintä luo uusia elinkeinoja ja työpaikkoja. Ilmastotoimilla säästetään kustannuksia, lisätään energiavarmuutta, parannetaan elinympäristön laatua ja hyödynnetään entistä paremmin paikallisia voimavaroja, uutta ympäristöteknologiaa ja uusiutuvan energian yrityksiä.

– Jokaisessa kunnassa on mahdollisuuksia matalaenergiarakentamiseen, energiasaneerauksiin, logistisiin uudelleenjärjestelyihin sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen, Hakanen sanoo.

Hakanen pitää harmillisena, että energian ja luonnonvarojen kulutus kasvaa, vaikka energia- ja materiaalitehokkuus paranevat. Vaikka kaikki ilmastonmuutoksen hillinnän edellytykset ja teknologia ovat olemassa, niitä ei hyödynnetä.

– Energiainvestointien tuki- ja kannustinjärjestelmät ovat olleet tehottomia, ja niissä on kuulunut liikaa suurten energiayhtiöiden ääni. Neuvonta ja jalkautuminen käyttäjien pariin ovat jääneet puutteelliseksi. Kunnissa ilmastotyötä estävät ajan, voimavarojen ja rahan puute, mutta myös vanhat totutut toimintatavat, joista on vaikea päästä irti, Hakanen totesi Varsinais-Suomen kuntien ilmastotapaamisessa Raisiossa keskiviikkona.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*