Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Ilomantsin kunnan ja Outokummun kaupungin tekemät kunnallisvalitukset koskien Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän maaliskuussa 2019 tekemiä päätöksiä. Tuolloin Siun soten yhtymävaltuusto päätti avata jälkikäteen vuoden 2018 maksuosuudet avataan ja määritellä ne uudelleen.

Päätös tiesi lisämaksuja kaikkiaan kuudelle jäsenkunnalle, joista Ilomantsin lasku oli 462 000 euroa ja Outokummun 604 000 euroa. Neljä muuta lisälaskun saanutta kuntaa tyytyi maksamaan ylimääräisen maksuosuuden kuntayhtymän kassaan. Osa kunnista taas sai vastaavasti maksuja vuoden 2018 osalta takaisin.

Hallinto-oikeuteen valittaneiden kuntien mielestä maksuosuuksien avaaminen jälkikäteen talousarviovuoden jälkeen oli Siun soten perussopimuksen vastaista. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi päätöksessään, että yhtymävaltuuston päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus perusteli päätöstään muun muassa sillä, että jos kuntayhtymän perussopimuksessa ei ole erityisiä ehtoja perussopimuksen muuttamisesta, niin silloin sovelletaan kuntalain 57 §, jonka mukaan perussopimuksen muuttaminen onnistuu kahden kolmasosan määräenemmistön turvin.

MainosHallinto-oikeus antoi asiassa välipäätöksen jo loppuvuodesta 2019, kun päätöksestä valittaneet kunnat hakivat päätökselle hallinto-oikeudelta täytäntöönpanokieltoa. Tämän ratkaisun jälkeen Outokumpu maksoi lisälaskunsa, mutta Ilomantsissa on odotettu hallinto-oikeuden ratkaisua.

Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi asiassa päätöksensä toukokuussa.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*