Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n julkaisemasta Isosta Numerosta on otettu toinen painos. 2 000 kappaleen ensimmäinen painos myytiin loppuun vajaassa viikossa, kertoo Kultin vt. toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten.
 
Lehden myynti alkoi 30. toukokuuta. Suosio löi Kultin ällikällä.
 
– Päätimme ottaa varovasti ja katsoa, miten tämä lähtee käyntiin. Ajattelimme, että onhan tässä kesä aikaa myydä. Pian lehden jakelua koordinoivalta VVA:lta tuli viesti, että lehdet ovat loppu, ja he kysyivät, mitä nyt tehdään, Hellsten kertoo.
 
68-sivuista kulttuurilehteä tilattiin toiset 2 000 kappaletta lisää. Hellstenin mukaan lehteä ovat ostaneet myyntiin etenkin Itä-Euroopan romanit.
 
Myyjät ostavat lehden euron kappalehintaan ja myyvät sitä eteenpäin neljällä eurolla. Voiton he saavat pitää itsellään. Ajatus on sama kuin brittiläisellä kodittomien The Big Issue -lehdellä ja muilla vastaavilla kadulla myytävillä julkaisuilla.
 
Jälleenmyynnin onnistumisesta ei tehdä tilastoa, mutta Hellsten arvelee, että lehti on käynyt kaupaksi hyvin.
 
– Mitä nyt olen Helsingin keskustassa pyörinyt, niin romanien lehtibisnes näyttää muuttuneen takaisin kielobisnekseksi. Ilmeisesti lehdet on siis saatu myytyä.
 
Ison Numeron myyjäksi voi ryhtyä kuka tahansa vähävarainen. Lehtiä voi käydä ostamassa myyntiin Vailla vakinaista asuntoa ry:n toimipisteestä Helsingin Sörnäisistä.
 
Isoa numeroa on ollut mukana toteuttamassa yli 20 suomalaista kulttuuri- ja tiedelehteä eri aloilta. Hellstenin mielestä lehden kova menekki kertoo köyhyyden olevan yleinen ongelma Suomessa. Lehteä myymällä vähävaraiset voivat helpottaa väliaikaisesti akuuttia rahattomuutta.
 
– Helsingin sosiaalitoimistot ovat kesän aikana tukossa, ja toimeentulotukihakemukset seisovat. Ihmiset saattavat olla pitkiä aikoja ilman rahaa. Lehden myynnin avulla he voivat ostaa ainakin päivän ruoat, vaikka eihän tämä nyt köyhyysongelmaa ratkaise.
 
Hellsten kertoo, että Kultin hallitus selvittää mahdollisuuksia toisen Ison Numeron julkaisemiseen.
 
– Jos se toteutuu, tulee seuraava Numero ulos ensi kesän kynnyksellä.
 
(KL)
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*