Jalasjärvellä yritetään yhdessä eteenpäin
– Kunnan palvelut hoidetaan kuten tähän asti. Pyrimme hoitamaan tilanteen niin, että palvelut eivät paljon kärsi, linjaili Jalasjärven näkymiä Kuntamarkkinoilla Juha Luukko, joka aloittaa virallisesti Jalasjärven kunnanjohtajana lokakuussa.
Kuntalehden Lehtiteltassa päätoimittaja Hannu Katajan haastattelema Luukko toki myönsi, että edessä on karu tie.
– Totta kai kaikki tietävät, että tulossa on aikamoinen leikkauslista. Korotuksia maksuihin, leikkauksia palveluihin.
Jalasjärvellä on menossa kuntarakenneselvitys Kurikan ja Seinäjoen kanssa. Luukko haluaa odottaa selvityksen tuloksia, ennen kuin pohtii, voiko Jalasjärvi säilyttää itsenäisyytensä. Toiveissa se toki olisi.
– Katsotaan, pystytäänkö leikkauksilla ja muilla toimilla tuottamaan vielä peruspalvelut kuntalaisille. Jos sitten saamme aikaan esityksen, joka miellyttää sekä kunnanvaltuustoa että valtiovarainministeriötä, toivotaan että voimme jatkaa itsenäisenä.
– Jos työryhmän raportti ei saa hyväksyntää, uskon että kuntarakenneselvittäjä tulee, Luukko sanoo.
Kriisin Jalasjärven sysäsi tunnetusti aikuiskoulutuskeskus JAKK:n saama määräys maksaa takaisin perusteetta nostettuja tukia valtiolta. Maksettavaa kertyi roimasti yli 30 miljoonaa euroa.
Maksuerien ensimmäinen tilityspäivä on marraskuun alussa, jolloin pitäisi pulittaa 8,5 miljoonaa euroa.
– Viimeinen erä on heinäkuussa 2014. Käteisellä emme tietenkään voi näitä maksaa, vaan joudumme neuvottelemaan, Luukko kertoi.
Luukon mukaan Jalasjärvellä vallitsee olosuhteisiin nähden valoisa poliittinen ilmapiiri.
– Kunnassa on erinomainen poliittinen yhteisymmärrys. Kaikki ovat sitoutuneet, ei tapahdu aidan yli potkimisia. Mietitään millaisia ratkaisuja voitaisiin tehdä, että säästöjä saataisiin ilman että palvelut eivät kärsi.
Salossa "säästetään kaikesta"
Tukala on tilanne myös Salossa, vaikka hieman eri syistä kuin Jalasjärvellä.
Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko totesi Lehtiteltassa, että Salossa "säästetään kaikesta", jotta kaupungin toimintavaje saataisiin kuriin. Tasapainoon on tarkoitus päästä vuonna 2016.
– Edessä on organisaatiomuutos ja yt-neuvottelut. Kaikesta säästetään: henkilöstökuluista, palveluista, hankinnoista, totesi Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.
Tölli ihmetteli pakkoliitoskorttia
Kuntamarkkinoiden päätapahtumassa puoluepaneelissa keskustaa edustanut kansanedustaja Tapani Tölli ihmetteli Lehtiteltassa Hannu Lehtilän tentattavana, miksi hallitus on juuri nyt vetänyt hihastaan "pakkoliitoskortin" eli perälautana tunnetun mahdollisuuden pakottaa kaupunkiseudun kuntia yhteen.
Yritetäänkö pelotevaikutuksella saada liikehdintää aikaan? Tölli kysyi ja lisäsi, että kyseessä on niin iso asia, että sitä varten pitäisi pelottelun sijaan rakentaa luottamus osapuolten välille.
Hän sanoi uskovansa, että soten järjestäminen ei tule nykyistä sekavaa tilannetta selkeämmäksi tämän hallituskauden aikana. Tölli arvosteli asian valmistelua jämäkkyyden puutteesta.
– Ei näin isoja asioita pidä valmistella tempoillen. Nyt kunnat ovat epävarmassa tilanteessa. Päättäjillä on suuri hämmennys. Kaksi vuotta on selvitystyö ollut seisauksissa. Työ vie voimavaroja myös henkisesti. Siksi uudistus pitäisi hoitaa aina asiantuntijoita kuunnellen.