Osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuus kaikista uusista työkyvyttömyyseläkkeistä on myös kasvanut huomattavasti: vuonna 1995 se oli 7 prosenttia, mutta vuonna 2010 jo 36 prosenttia.

Tulokset käyvät ilmi Kevan tutkimuksesta ”Osatyökyvyttömyyseläkkeiden käyttö kunta-alalla”, jossa on tarkasteltu kunta-alalta osatyökyvyttömyyseläkkeille siirtyneitä vuosina 1995–2010.

Uusien osatyökyvyttömyyseläkkeiden lisääntyminen johtuu kuntahenkilöstön ikääntymisestä ja yksilöllisen varhaiseläkkeen poistumisesta.

– Osatyökyvyttömyyseläkkeiden yleistyminen kunta-alalla on suotuisa kehityssuunta, varsinkin jos vaihtoehtona olisi siirtyminen täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle ja jos osaeläkkeensaaja kykenee jatkamaan työskentelyä eläkkeellä ollessaan, muistuttaa eläkejohtaja Helena Pankakoski.

Pankakosken mukaan etuja on monia: varhaiseläkkeiden kustannukset maltillistuvat, työurat pitenevät loppupäästä ja osatyökykyistenkin työpanos saadaan käyttöön. Työssä jatkaminen osaeläkkeen ohessa myös kartuttaa vanhuuseläkettä.

Aiempaa useampi osatyökyvyttömyyseläkkeensaaja on työssä

Yhä useampi osatyökyvyttömyyseläkkeensaaja jatkaa työskentelyä kunta-alalla. Vuonna 2010 peräti 90 prosenttia vähintään vuoden verran osatyökyvyttömyyseläkkeellä olleista henkilöistä oli töissä kunta-alalla.

Viiden vuoden kuluttua osaeläkkeen alkamisesta entistä useampi eli 31 prosenttia on yhä kuntatyössä. Täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle on tuolloin päätynyt 37 prosenttia ja vanhuuseläkkeelle joka neljäs.

Osatyökyvyttömyyseläkkeelle entistä vanhempana

Nykyään lähes 70 prosenttia osatyökyvyttömyyseläkkeille siirtyvistä on vähintään 55-vuotiaita. Ikääntyneiden osuus on aiempaa suurempi, mikä johtunee yksilöllisen varhaiseläkkeen lakkauttamisesta. Myös alle 55-vuotiaita siirtyy osatyökyvyttömyyseläkkeille aiempaa enemmän.

Toistaiseksi myönnetyistä osatyökyvyttömyyseläkkeistä yli 60 prosenttia aiheutuu tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Eniten eläkkeelle hoitohenkilöstöä

Osatyökyvyttömyyseläkkeille on kunta-alalta viime vuosina siirtynyt pääasiassa sosiaali- ja terveysalojen hoitohenkilöstöä, ja suurimmat ammattiryhmät ovat olleet samoja kuin kunta-alan vakuutettujen suurimmat ammattiryhmät. Osatyökyvyttömyyseläkkeille on siirtynyt eniten perus- ja lähihoitajia, siivoojia, sairaanhoitajia ja sairaala-apulaisia.

Tutkimus on osa Kevan laajempaa kunta-alan osatyökykyisten työssä jatkamista koskevaa tutkimushanketta.

(KL)

Keva: Uusista työkyvyttömyyseläkkeistä kunta-alalla jo 36 % on osatyökyvyttömyyseläkkeitä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä