Jämsän Terveys Oy:n ei kaupungilla oikeina pidetty. Laskujen perusteita puidaan ensi marraskuussa Keski-Suomen käräjäoikeudessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Jämsän kaupunki ja kaupungin alueella sote-palveluista kokonaisulkoistuksen jälkeen vastannut Jämsän Terveys Oy ovat löytäneet toisensa jälleen Keski-Suomen käräjäoikeudesta. Tällä kertaa väännetään kättä noin 1,6 miljoonan euron laskusaatavasta, jota kaupunki ei ole suostunut maksamaan.

Riidassa on kyse kaupungin ja terveysyhtiön välisestä palvelusopimuksesta, jonka tulkinnasta osapuolilla on jo aiemmin ollut erilaisia näkemyksiä. Jämsän Terveys Oy:n kanteen mukaan koronan aiheuttamia ylimääräisiä pandemiakustannuksia on kertynyt noin 1,3 miljoonaa euroa, maksamattomien tukipalvelumaksujen osuus on 240 000 euroa ja 113 000 euroa summasta on kaupungin tekemiä vähennyksiä siirtyneisiin vakansseihin liittyen.

Kaupungin taholta on kiistetty terveysyhtiön vaatimukset asiassa. Kaupungin Keski-Suomen käräjäoikeudelle toimittaman vastineen mukaan yhtiö on sisällyttänyt pandemiakustannuksiin kustannuksia, jotka eivät ole aiheutuneet covid-19-pandemiasta. Tällaisia kustannuksia ovat esimerkiksi erikoissairaanhoidon kustannukset, jotka ovat palvelusopimuksen mukaan olleet sote-yhtiön vastuulla.

Laskutuksessa ei ole kaupungin mukaan myöskään huomioitu pandemian Jämsän Terveys Oy:lle aiheuttamia säästöjä. Täysin ilman koronakovauksia yhtiö ei ole jäänyt, sillä Jämsän kaupunki on vuosien 2020-2022 välisenä aikana suorittanut koronan aiheuttamista kustannuksista Jämsän Terveydelle 3,5 miljoonaa euroa.

Riita-asian valmisteluistunto oli keskiviikkona ja varsinaiset käräjät asian tiimoilta istutaan 19.-25. marraskuuta. Marraskuussa 2023 Vaasan hovioikeus piti voimassa Keski-Suomen käräjäoikeuden huhtikuussa 2022 antaman ratkaisun, jolla se katsoi Jämsän kaupungin sote-ulkoistussopimuksen mahdollistavan myös hintojen laskun. Jämsän sote-palveluja syyskuusta 2015 lähtien hoitanut Jämsän Terveys Oy joutui maksamaan päätöksen myötä kaupungille sopimukseen liittyviä hinnanalennuksia noin 933 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja käräjä- ja hovioikeudesta yli 124 000 euroa.

Jämsän Terveys Oy oli kaupungin (49 %) ja Pihlajalinnan (51 %) yhteisyritys, joka vastasi suurimmaksi osaksi jämsäläisten tarvitsemien sote-palveluiden tuottamisesta vuodesta 2015 aina vuoteen 2022 asti. Hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen vuonna 2023 kiistanalainen sopimus ja Jämsän kaupungin omistama osuus yhtiöstä siirtyivät kokonaisuudessaan Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Kokonaisulkoistuksessa mukana olleita palveluja on tämän jälkeen vaiheittain siirretty liikkeenluovutuksina Keski-Suomen hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi.

EDIT 19.4. klo 9.20: Muokattu jutun viimeistä kappaletta. Jämsän kaupungin omistusosuus ja kaupungin vastuu sopimuksista on siirtynyt hyvinvointialueuudistuksen myötä Keski-Suomen hyvinvointialueelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä