Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen ja valtuutettu Rita Kostama hymyilevät kameralle.
Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen ja kaupunginvaltuutettu tapasivat Järvenpään Prismassa kahvituokiolla. (Kuva: Olli Naukkarinen)

Pari vuotta Järvenpään kaupunginjohtajana toiminut Olli Naukkarinen on kesäloman jälkeen juonut useamman kupin kahvia valtuutettujen kanssa. Kun normaalissa kunnalliselämässä tuntemus rivivaltuutetuista jää kiireiden takia turhan ohkaiseksi, niin Naukkarinen päätti istahtaa yhteiseen juttutuokioon jokainen halukkaan valtuutetun kanssa.

-Olisin halunnut tämän kierroksen jo silloin, kun tulin Järvenpäähän kaupunginjohtajaksi, mutta silloin minua revittiin joka suuntaan, eikä aikaa ollut. Koronan takia kalenterissa oli harvinaisen paljon tilaa, kun ei ollut normaaleja kesätapahtumia, eikä sidosryhmätapaamisia, Naukkarinen kertoo.

-Puheenjohtajiston ja hallituksen jäsenten kanssa on paljonkin tekemisissä vähintään viikoittain, mutta valtuutetuissa on paljon myös heitä, joihin ei ole päässyt normaalisti tutustumaan. Toki tunnetaan ja tervehditään, mutta kumpikaan ei tiedä, millainen toinen on ihmisenä, Olli Naukkarinen pohtii.

Kahvituokio kiinnosti

Kaupunginjohtajan sihteeri lähetti valtuutetuille tiedon mahdollisuudesta kahden keskiseen juttutuokioon ja lähes kaikki valtuutetut tarjoukseen tarttuivat. Valtuutettu sai valita sopivan paikan kahvinjuontiin. Järvenpää onkin tullut entistä tutummaksi kaupunginjohtajalle.

Mainos-On ollut kiinnostavaa tavata ihmisiä heidän omassa ympäristössään. He ovat pystyneet vapaasti kertomaan asuinalueestaan ja siitä, mikä asukkaille on alueella tärkeää. He ovat pystyneet tuomaan kahden kesken esiin ajatuksia myös kaupungin päätöksenteosta ja päätösten valmistelussa. Siellä on tullut esiin erittäin hyviä näkökulmia asioista.

-Valtuutetut ottavat usein vastaan kaupungin päätöksistä sen ensimmäisen palautteen. Meillä on tiedossa poikkeuksellisen vaikeita aikoja koronan ja soten johdosta. Siksi on tärkeää tietää, mitä ihmiset ajattelevat asioista. Ymmärtämällä ja tuntemalla valtuutettuja voimme tuoda valmistelussa huomioida asioita eri tavalla.

Olli Naukkarinen muistuttaa, että valtuutetut ovat ihan tavallisia kuntalaisia. He vain käyttävät vapaa-aikaansa yhteisten asioiden hoitoon.

-Suurin osa valtuutetuista on aivan tavallisia ihmisiä, jotka eivät edes pyri mihinkään suurempiin poliittisiin tehtäviin. He haluavat tehdä hyviä päätöksiä kuntalaisten parhaaksi ja käyttää siihen osan vapaa-ajastaan. Näille aktiivisille ihmisille pitäisikin tehdä näin kuntavaalien alla kunnianpalautus, Naukkarinen esittää.

MainosOppia Lappeenrannasta

Vuonna 2018 kaupunginjohtajana aloittaneelle Olli Naukkariselle Järvenpää oli asuinpaikkana uusi. Idea tutustumiskierroksesta syntyi aiempien kokemusten perusteella Lappeenrannan kokemusten perusteella.

-Ajatus näistä tapaamisista kypsyi aiemmassa työssä Lappeenrannassa, jossa olin rahoitusjohtajana. Siellä oli Joutseno liittynyt muutamia vuosia aiemmin Lappeenrantaan ja meillä oli kipeitä päätöksiä tehtävänä. Kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja oli Joutsenosta ja eräänä päivänä hän pyysi minua hyppäämään autoon. Ajelimme ristiin rastiin Joutsenoa neljän tunnin ajan ja sinä aikana opin ymmärtämään, miksi tietyt asiat olivat joutsenolaisille tärkeitä.

-Muutaman tonnin takia ei kannata suurta tunnemyrskyä nostattaa. Kun oppii tuntemaan alueita ja ihmisiä valtuutettujen kautta, niin on helpompi ymmärtää, miksi jotkut asiat ovat tärkeitä alueen asukkaille, Olli Naukkarinen pohtii.

Ensimmäisen kauden valtuutetulta kehut

Yksi Olli Naukkarinen tapaamista kaupunginvaltuutetuista oli kokoomuksen Rita Kostama. Ensimmäistä kauttaan Järvenpään kaupunginvaltuustossa istuva valtuutettu oli erittäin tyytyväinen kaupunginjohtajan ideaan tavata valtuutettuja kahden kesken.

-Minulle jäi keskustelusta tosi hyvä mieli. Me valtuutetut tiedämme, kuka hän on, mutta välttämättä hän ei tunne meitä. Nyt pystyin avoimesti kertomaan minulle tärkeistä asioista, arvioi tuoreeltaan tapaamisen jälkeen.

Vuoden 2016 pakolaisnaiseksi valittua Rita Kostaman sydäntä lähellä on monien muiden asioiden ohella maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvät asiat.

-Oli erittäin hyvä päästä puhumaan niistä kahden kesken, Kostama arvioi.

Vuoden 2017 kuntavaaleihin hän lähti ystäviensä houkuttelemana. Ja myös ensi kevään kuntavaaleissa nainen on ehdolla.

-Olen tykännyt olla mukana politiikassa. Oivalsin, että ehkä johonkin voi vaikuttaa. On tärkeää kertoa omat mielipiteensä. Totta kai olen lähdössä ehdokkaaksi myös ensi kerralla. Kaupunkilaiset saavat sitten päättää saanko paikan, Rita Kostama toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*