Syyttäjä on nostanut kahta henkilöä vastaan syytteet koskien Rovaniemen kaupungin maaliskuussa 2017 tehtyjä velkakirjasijoituksia. Toista henkilöä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja toista henkilöä vastaan epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjä epäilee, että viranhaltijat ovat sijoitusten valmistelussa toimineet vastoin virkavelvollisuuksiaan. Lisäksi asiakokonaisuudessa on toista viranhaltijaa vastaan nostettu erillinen syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta myös toimivallan ylittämisen ja virkatehtävän laiminlyönnin osalta.

Molemmat vastaajat ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä asiassa mihinkään rikolliseen toimintaan. Toinen syytteen saaneista henkilöistä on yhä kaupungin palveluksessa.

Jutun pääkäsittely järjestetään Lapin käräjäoikeudessa 13.-14. huhtikuuta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Sijoituskohteena pikavippifirma

Koko sijoitussoppa sai alkunsa, kun kävi ilmi, että Rovaniemen kaupunki on tehnyt vuonna 2017 kahden miljoonan euron sijoituksen ns. pikavippifirmaan. Kaupungin tiedotteen mukaan Front Finance esiteltiin aikanaan kaupunginhallitukselle uuden ajan varainhoitoyhtiönä. Kaupunginhallituksella ei ollut tietoa siitä, että sijoituskohde ei ole Finanssivalvonnan alainen yhtiö.

Totuus paljastui, kun sijoituskohde ajautui velkasaneeraukseen. Kaupunki tiedotti marraskuussa 2020, että se oli sijoittanut yhtiöön korkoineen noin 2,4 miljoonaa euroa. Yhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen keväällä 2020, ja yrityssaneerausohjelma hyväksyttiin Helsingin käräjäoikeudessa lokakuun lopulla 2020. Saneerausohjelman myötä kaupunki menettää sijoittamastaan pääomasta noin 731 000 euroa.

Tapaus eteni poliisitutkintaan, kun kaupunki teki työntekijöidensä toimista tutkintapyynnön maaliskuussa 2021.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*