Kahdeksan Kainuun kuntaa on osallistunut kokeiluun, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut hoidetaan maakunnallisesti. Toisaalta kokeilu ei ole myöskään lisännyt menoja, tutkimuksessa muistutetaan.

 
Julkisuudessa on esitetty tietoja, joiden mukaan Kainuun malli on merkittävästi hillinnyt Kainuun menojen kasvua. VATT:n tutkimustulokset vähintäänkin puolittavat hallintokokeilun aiemmin arvioidut kustannussäästöt. Aiemmissa arvioinneissa Kainuun hallintokokeilun vertailukohtana on käytetty koko maata.

 

VATT:n tutkimuksessa Kainuuta verrattiin mahdollisimman samanlaisiin maakuntiin. Vertailuryhmään kuuluivat sosiaali- ja terveydenhuollon menojen osalta Päijät-Häme, Pohjois-Savo, Keski-Pohjanmaa ja Lappi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen) 

Vertailuryhmä valittiin monien taustatekijöiden perusteella, ja VATT:n tutkimus osoittaa, että tämä maakuntien ryhmä on arviolle selkeästi parempi lähtökohta kuin koko maan keskiarvo.

 

– Kustannusvaikutuksista huolimatta Kainuun kokeilu on tärkeä, sillä sen avulla on saatu arvokasta tietoa uudesta toimintamallista, muistuttavat VATT:n tutkimuksen tehneet johtava ekonomisti Kari Hämäläinen ja tutkimusjohtaja Antti Moisio.

 

(KL)

 

VATT: Kainuun hallintokokeilulla saadut kustannussäästöt väitettyä pienempiä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*