Kalajoki ei aseta kuntalain 35 §:n mukaista valiokuntaa selvittämään kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin luottamusta. Ratkaisua koko syksyn kaupunkiorganisaatiota hiertäneeseen luottamuspulaan haetaan neuvottelumenettelyn avulla. Luottamushenkilöorganisaation ja virkajohdon välisiä neuvotteluja vetämään hankintaan ulkopuolinen asiantuntija.

Maanantain kokouksessa asiaa käsitellyt kaupunginvaltuusto joutui äänestämään asiasta. Äänin 21-14 päätettiin sopua ja rauhaa etsiä neuvottelemalla.

– Sellainen suunnitelma meillä on, että neuvotteluapua haetaan Kuntaliitosta. Vielähän ei ole päätöksiä asiasta pystytty tekemään, mutta niin on kaavailtu tehtävän, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauno Rahkola kertoo.

Erottamisaloite syyskuussa

Syyskuussa yhteensä 11 Kalajoen valtuutettua ja varavaltuutettua jätti aloitteen kaupunginjohtaja Puoskarin irtisanomiseksi luottamuspulan perusteella. Aloitteen tekijöiden mukaan hän on muun muassa osoittanut toistuvasti piittaamattomuutta lain säädöksiä ja hallintosäännön määräyksiä kohtaan.

– Pitkäaikaisen, monella tapaa moitittavan johtamistoiminnan johdosta, on Kalajoen kaupungin kokonaisedun mukaista, että kaupunginjohtaja irtisanotaan, aloitteessa todetaan.

Merkittävälle osalle kaupunkilaisista irtisanomisesitys tuli yllätyksenä.

– Tässä on ollut vain nimettömiä puheita, kukaan vääryyttä kärsineistä ei ole nimellään tullut esiin, mutta sehän on tätä nykyaikaa. Osa ottaa sitten puheet vakavammin kuin toiset, Rahkola pohtii.

Työrauhaa toivotaan

Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari on kiistänyt jyrkästi väitteet kirjallisessa vastineessaan. Neuvottelujen kautta toivotaan työrauhan palaavan Pohjanlahden rannalle.

– Aina se tämmöinen prosessi vähän vaikuttaa kaupungin asioiden hoitoon. Uskon, että nyt saamme asiat rauhoittumaan. Neuvotteluihin saavat kaikki ryhmät omat edustajansa. Sellainen meillä on tapana ollut, Mauno Rahkola lupaa.

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää oli yksi niistä valtuutetuista, jotka aloitteen allekirjoittivat. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan esittämä ajatus siitä, että neuvotteluissa olisi mukana joka ryhmästä oma edustaja, yllättää.

– Minä jäin ainakin valtuuston istunnossa siihen käsitykseen, että koko valtuusto on mukana neuvottelumenettelyssä. Sitä ainakin moneen otteeseen neuvottelumenettelyä puoltaneiden puheenvuoroissa painotettiin, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Hanna Halmeenpää ihmettelee.

Halmeenpää olisi mieluummin nähnyt asiaa vietävän eteenpäin kuntalain mukaisen valiokunnan kautta.

– Olisin nähnyt itse paremmaksi vaihtoehdoksi perustaa valiokunta ja selvittää epäselvyydet ja epäluottamuksen syyt sitä kautta. Nyt ei oikein tiedä, mitä tämä neuvottelumenettely käytännössä tarkoittaa, Halmeenpää aprikoi.

Juttua muokattu 6.11. klo 14.00: Lisätty kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Hanna Halmeenpään kommentit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä