Museoviikko alkaa tiistaina ja huipentuu kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Suomessa kansainvälisen museoviikon teema Museot ja kiistanalainen historia. Miten puhumme siitä mistä vaietaan? ei kuitenkaan juuri näy. Syyksi Museoliiton projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo näkee, että Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi hallitsee myös museoiden suunnitelmia.

Poikkeuksena hän mainitsee Design-museon, jossa kansainvälisen museopäivän aiheena on saamelaiskulttuuri ja Suomi-design. Tilaisuudessa kysytään, miten Suomen pohjoiset kulttuurit linkittyvät suomalaiseen muotoiluun ja mikä on kansallisten museoiden rooli erilaisten esinekulttuurien tallentajina ja esittäjinä.

Viime vuonna kansainvälinen teema oli Museot ja kulttuurimaisema, ja näkyi Taivassalon mukaan selvästi Suomen museoissa. 2015 kansainvälinen teema oli Museot kestävän yhteiskunnan rakentajina.

Kansainvälisenä museopäivänä moniin museoihin pääsee ilmaiseksi tai puoleen hintaan ja niissä järjestetään erilaisia tapahtumia ja opastuksia.

Viikon aikana järjestetään erilaisia näyttelyitä, opastuksia, luento- ja keskustelutilaisuuksia, esitelmiä, työpajoja ja juhlia. Joissakin museoissa ohjelmaan kuuluu museoiden yö. Museoviikko päättyy sunnuntaina 21.5.

Museoala pitää viikkoa hyvänä kanavana alueelliseen yhteistyöhön muiden alueen kulttuuritoimijoiden kanssa.

Museoviikon tapahtumat ja meneillään olevat näyttelyt on koottu museo100.fi-sivuston näyttely- ja tapahtumakalenteriin. Tapahtumia voi selata museoviikko-valinnan avulla, maakunnittain, paikkakunnittain tai päiväkohtaisesti.

Kansainvälistä museopäivää on vietetty vuodesta 1977 lähtien eli 40 vuotta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*