Tuore kansalaisaloite tähtää siihen, että yksityisistä turvapalveluista annettua lakia muutettaisiin siten, että kunnat voisivat palkata järjestyksenvalvojia peruskouluihin, lukioihin, ammattioppilaitoksiin ja kirjastoihin.

Kauhajoen hyvinvointijohtaja Eija Liikamaa on tehnyt kansalaisaloitteen, jotta kunnillekin annettaisiin mahdollisuus palkata järjestyksenvalvojia. Liikamaa esittää yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 26 §:n täydentämistä siten, että järjestyksenvalvojia voitaisiin palkata myös peruskouluihin, lukioihin, ammattioppilaitoksiin ja kirjastoihin.

 Monissa kuntien omistamissa julkisissa tiloissa toimii vahtimestareita, mutta heidän oikeutensa toimia häiriötilanteissa ovat rajoitetumpia kuin järjestyksenvalvojilla.

-Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista ei mahdollista kaupungille vartijan tai järjestyksenvalvojan palkkaamista, joten esitän lain muutosta ja täydentämistä niillä kaupungin palveluilla, joihin järjestyksenvalvojan voisi asettaa, Liikamaa kirjoittaa kansalaisaloitteen saatesanoissa.

Ostopalveluilla on hintansa

Tarve kunnallisiin järjestyksenvalvojiin pamahti Liikamaan silmille alkuvuodesta, kun järjestyshäiriöt Kauhajoen kirjastolla ja musiikkiopistolla uhkasivat riistäytyä käsistä. Ratkaisu oli vartijapalveluiden ostaminen yksityiseltä yritykseltä, mutta tänä päivänä kaikki maksaa.

Mainos-Meillä on keväästä asti ollut kirjastolla vartijat, koska häiriöitä oli niin paljon. Vaikka vartija on paikalla vain 2-3 tuntia koulupäivän päättymisen jälkeen, niin laskut ovat lähes kolme tonnia kuukaudessa. Samalla rahalla voisimme palkata kaupungille vakituisen järjestyksenvalvojan, mikäli laki sen vain sallisi, Eija Liikamaa toteaa.

Liikamaan mukaan nykypäivänä ei kirjastovirkailija tai ylikuormitettu opettajakunta riitä pitämään kuria menneiden aikojen malliin.

-Järjestyksenvalvojilla on enemmän auktoriteettia nuoria kohtaan. Vartioinnin avulla meno kirjastolla on ainakin meillä rauhoittunut todella paljon. Meidän oli pakko puuttua tilanteeseen viime keväänä, sillä järjestyshäiriöitä oli niin paljon, että se vaikutti jo henkilöstön jaksamiseen. Jokaisen pitää saada tehdä työnsä rauhassa. Ja jokaisen lapsen pitää saada käydä rauhassa kirjastossa ja musiikkiopiston tunneilla, Eija Liikamaa korostaa.

Aloite kansalaisaloite-sivustolla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*