Kuntien kannalta ei ole yhdentekevää, kenen johdolla hallitusneuvotteluja aletaan käydä. Isoja eroja on esimerkiksi ympäristöpolitiikassa ja normiohjauksessa, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen. Kuva: Laura Oja

Eilisiltainen vaalitulos ennakoi useiden kunnille ja kaupungeille tärkeiden teemojen etenemistä, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

-Suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen vaaliohjelmassa, kuten myös Kuntaliiton ja kuntien tavoitteina, on kuntien normiohjauksen keventäminen sekä erilaisten kokeilujen mahdollistaminen. Hallitusneuvotteluista on tulossa kuntien kannalta hyvin tärkeät.

Karhunen muistuttaa tiedotteessa, että eduskuntavaalien tulos ja sitä seuraavat hallitusneuvottelut vaikuttavat suoraan kuntakenttään sekä kuntien ja kaupunkien edellytyksiin huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista ja alueen elinvoimasta.

Kunnat ovat nyt historiansa suurimpien uudistusten äärellä, kun sote- ja pelastusalan palvelut siirtyivät vuoden vaihteessa hyvinvointialueiden järjestettäväksi, ja elinvoiman kannalta tärkeät TE-palvelut siirtyvät vuoden 2025 alussa kuntien tehtäviksi.

MainosKarhusen mukaan Suomi tarvitsee tulevalla hallituskaudella kuntapolitiikkaa, joka perustuu kuntien ja valtion väliseen luottamukseen ja avoimeen vuoropuheluun.

-Seuraavalla hallituskaudella on etsittävä ripeitä mutta pitkälläkin aikavälillä viisaita ratkaisuja tukea kuntien itsenäisempää työtä kestävyyden ja elinvoiman hyväksi. Myös kaupunkien roolia kasvun vetureina tulisi vahvistaa.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*