Nähtäväksi jää, mitä kasvupalveluallianssi oikein käytännössä tarkoittaa.

Hallituksen perjantaina julkistama kasvupalvelupaketti-sopu on loksauttanut suun monelta asiantuntijalta auki. Uutena asiana pöytään tuodun allianssimallin muotoilu on se verran vapaalla kädellä vedelty, että täyttä varmuutta siitä, mistä mallissa on todellisuudessa kyse, ei tunnu löytyvän.

-Lisää valaistusta kaivataan. Enemmän tämä malli herättää kysymyksiä, kuin antaa vastauksia, arvioi Kuntaliiton alueet ja yhdyskunnat yksikön johtaja Jarkko Huovinen.

Ministerit sopivat pitkän väännön jälkeen maakuntauudistukseen liittyvästä alueiden kehittämis- ja kasvupalvelulaista perjantaina. Uutena linjauksena esityksessä kannustetaan maakuntaa ja kuntia toteuttamaan maakunnallisia yritys- ja työllisyyspalveluita sekä kunnallisia elinvoimapalveluita yhdessä allianssimallin avulla.

Missä on lisäarvo?

Vaikka ministerit lausunnoissaan olivat heti tuoreeltaan tyytyväisiä, niin välissä ollut viikonloppukaan ei ole vielä täysin avannut sovun sisältöä pöydän toisella puolella.

-Toivon mukaan tämä tuo uutta lisäarvoa esimerkiksi työllisyyden hoitoon, mutta nyt sitä ei suoraan kerrota. Jos mitään lisäarvoa ei saada, niin malli jää tyhjäksi kirjaimeksi, Huovinen arvioi.

Hallituksen mukaan suunniteltu allianssimalli mahdollistaa maakunnallisten yritys- työllisyyspalveluresurssien ja kuntien elinvoimapanosten tehokkaan yhteensovittamisen. Allianssiin voidaan liittää mukaan myös maakuntien sote-palvelua ja kuntien hyvinvointi- ja terveyspalvelua.

Pahimmillaan hallituksen kasvupalvelupaketin on taas pelätty romuttavan kunnissa ja kaupungeissa toiminnassa olevat hyvät toimintamallit. Esimerkiksi Tampereen työllisyydenhoitoon liittyvän kokeilumallin pelätään päättyvän allianssimallin myötä, vaikka tulokset ovat erittäin hyviä olleetkin.

-Ei siellä esityksessä ainakaan suoraan sanota, että se mahdollistaisi Tampereen kaltaisen toiminnan jatkuvan. Jos se on mahdollista, niin toivottavasti asiasta kerrotaan ja päästään ottamaan kokeilusta saatavista hyvistä käytänteistä oppia muuallakin. Tämä tilanne kyllä vaatii mallin isiltä ja äideiltä tarkempaa tietoa esityksen sisällöstä, Kuntaliiton Jarkko Huovinen painottaa.

Kasvupalvelujen allianssimallista aiemmin Kuntalehdessä

Valtioneuvoston 21 väkästä kasvupalveluallianssista

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*