KUVA: VILLE MIETTINEN
TEM ei ole luvannut kunnille niiden toivomaa vastuuta työllistämisestä. (Kuva: Ville Miettinen)

Alueiden kehittämis- ja kasvupalvelulakiesityksessä kannustetaan toteuttamaan maakunnallisia yritys- ja työllisyyspalveluita sekä kunnallisia elinvoimapalveluita yhdessä allianssimallin avulla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä, kesk., työministeri Jari Lindström, sin., ja oikeusministeri Antti Häkkänen, kok., sopivat laista tänään.

Allianssimallilla yhdistettäisiin esityksen mukaan maakunnan järjestämät yritys- ja työllisyyspalvelut (kasvupalvelut) ja kunnallisten elinvoimapalveluiden resurssit, ja mukaan otettaisiin myös yritysten ja kolmannen sektorin osaamista.

Käytännössä maakunta sopisi mallin käytöstä aluksi alueensa kuntien kanssa. Maakunta ja ne kunnat, jotka haluavat mukaan allianssiin, kilpailuttaisivat mukaan otettavat muut palveluntuottajat neuvottelumenettelyllä. Hanke resursoitaisiin ja sen tavoitteet määriteltäisiin yhdessä, ja riskit ja hyödyt tasattaisiin osapuolten kesken.

Lintilän mukaan malli merkitsee, että maakunta vastaa yritys- ja työllisyyspalveluista ja kunta yleisen toimivaltansa puitteissa järjestämistään elinvoimapalveluista. Kunnille ei siis olisi tulossa niiden toivomaa vastuuta työllisyydestä.

Lindströmin mukaan malli mahdollistaa uudet tavat lisätä työllisyyttä ja alueiden elinvoimaa.

– Kaupungeissa tehdään arvokasta työtä ja panostetaan paljon elinvoiman ja työllisyyden edistämiseksi. Maakuntien, kuntien, yritysten ja kolmannen sektorin panostukset tulee yhteensovittaa järkevästi. Nämä panostukset saavat mallissa ansaitsemansa roolin, ministeri Häkkänen puolestaan sanoo.

Aiemmin aiheesta:

Hallituksessa iso riita kasvupalveluista

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Käy niin kuin kommunismissa, että kukaan ei tule ottamaan vastuuta asoiden hoitamisessa. -Rakentamisessa allianssi toimii kun on selkeä tavoite ja raha on mittarina, mutta miten muka julkinen puoli ja palvelun tuottajat löytävät intressit. – Kukin toimija vain nyökyttelee, että mukana ollaan ja sitten kun hommaa pitäisi ryhtyä hoitamaan, niin kukin viheltelee ja katsele kattolistoja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*