Kauniaisten kaupungintalo. (KUVA: VILLE MIETTINEN)

Vuonna 2024 Manner-Suomen kireimmin tuloja verottava kunta on keskipohjalainen Halsua ja keveimmin verottaa Kauniainen Uudellamaalla.

Halsuan ohella muita kireän ansiotuloverotuksen kuntia vuonna 2024 ovat Kaskinen, Ylivieska ja Urjala. Halsualla keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja noin 29 800 euroa. Summa on noin 5 600 euroa enemmän kuin vähiten verottavassa Kauniaisissa.

Luvut selviävät Veronmaksajain Keskusliiton torstaina 22. helmikuuta julkaisemasta kuntaverovertailusta. Vertaillut verot sisältävät kunnallis- ja kirkollisveron sekä valtion tuloveron, Yle-veron ja palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut. Keskituloiseksi määriteltyjen puolisoiden yhteenlasketut vuositulot laskelmissa ovat 92 870 euroa.

Halsualla on myös Manner-Suomenkunnista korkein kunnallisveroprosentti 10,80 %. Toiseksi korkein tuloveroprosentti, 10,3 %, on Ylivieskassa, Urjalassa ja Kaskisissa. Suomen pienintä kunnallisveroprosenttia, 4,4 % käyttää Kauniainen.

Kunnallisvero on edelleen sote-uudistuksen jälkeenkin selvästi merkittävin yksittäinen kuntien verotulojen lähde.

Kireimmin verottavat kunnat 2024. (Kuva: Veronmaksajien Keskusliitto)

Korkean verotuksen kuntia yhdistää niiden pieni väkiluku. Ylivieskan asukasluku on noin 15 000, Haapajärven noin 7000. Muissa kunnissa asukasluku on muutaman tuhannen luokkaa.

Vain Myrskylä sijaitsee Uudellamaalla, joka on maakuntatasolla kuitenkin kevein verottaja.

Uudenmaan kunnat kärjessä

Keveimpiin verottajiin kuuluvat Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Kustavi ja Eurajoki. Puolet top10 vähiten verottavat kunnat -listan kunnista sijaitsevat Uudellamaalla, joka on maakuntien vertailussa vähiten verottava maakunta.

Keveimmin verottavat kunnat 2024. (Kuva: Veronmaksajien Keskusliitto)

Lue myös:

//uutista täydennetty kuntien kunnallisverotiedoilla 22.2.2024 klo 9.10//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä