Gallialaiseksi kyläksi Pohjois-Savon rajamailla itseään tituleeraava Keitele hakee uteliaita ja ennakkoluulottomia kuntakumppaneita. Ajatuksena ei ole kuntaliitos, vaan yhteistyöverkostojen kautta tapahtuva hyvien käytäntöjen levittäminen, yhteinen kehitystyö erilaisissa palvelutuotannossa ja toimintojen kehittämisessä.

-Yllättävän paljon on kiinnostusta ollut. Kunnanjohtaja on saanut paljon yhteydenottoja eri puolilta Suomea, tietää kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna-Liisa Tuhkanen.

Kunnat ovat lähivuosina monen muutoksen edessä. Jotta joka paikassa ei erikseen pyörää uudelleen keksittäisi, haluaa Keitele etsiä kuntakumppaneita, joiden kanssa asioita voidaan yhdessä kehittää ja viedä eteenpäin.

-Sillä ei ole merkitystä, onko mukaan lähtevät kunnat rikkaita tai köyhiä. Se on pääasia, että halutaan kehittää kuntiemme toimintaa yhdessä. Tietenkin se meitä hyödyttäisi eniten, jos mukaan lähtevät kunnat olisivat suurin piirtein samankokoisia, Tuhkanen pohtii.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Keiteleen kumppaniksi haluavilla kunnilla on syyskuun loppuun asti aikaa ilmoittaa kiinnostuksensa. Sen jälkeen kääritään hihat, valitaan kumppanit ja aloitetaan yhteistyö. Tie rapakolla eivät tilausbussit kunnasta toiseen välttämättä kiidä, vaan nykytekniikkaakin voidaan hyödyntää.

-Vanhemmat valtuutetut ovat puhuneet, että aiemmin tehtiin kuntavierailuja enemmänkin ja tietoa vaihdettiin. Tänä päivänä nämä ICT-yhteydet mahdollistaa sen, ettei edes tarvitsisi matkustaa. Mutta ainahan ne henkilökohtaiset tapaamiset ja kontaktit ovat parasta tiedonvaihtoa, Keiteleen kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna-Liisa Tuhkanen arvioi.

 Ketterä kuntakokeilu

Kunnanjohtaja Hanna Helasteen mukaan Keiteleen kumppaniverkostosta on tavoitteena rakentaa ketterä kuntakokeilu, jollaisia maan korkein poliittinen johtokin on toivonut.

-Kiinnostusta on ollut todella paljon. Tuossa pöydällä on 20-30 kunnalta tullut vastaus ja muita yhteydenottoja on ollut todella paljon. Tavoitteemme on rakentaa tästä mahdollisimman ketterä kuntakokeilu, johon saamme sitoutettua kuntien työntekijöitä mukaan aina ruohonjuuritasolta lähtien, Helaste toteaa.

Keiteleen kuntakumppaniverkostolla ei ole valmista projektisuunnitelmaa, eikä valmiiksi palkattua projektipäällikköä .

-Mahdollisimman keveällä organisaatiolla tässä vaiheessa mennään. Katsotaan nyt, millaiseksi yhteistyö muodostuu ja sen mukaan mennään. On tähän kuntien yhteistyöhön varmasti jossain vaiheessa mahdollisuus hankerahaakin saada, Hanna Helaste kertoo.

Päivitetty juttua klo 11.00 kunnanjohtaja Hanna Helasteen kommentein.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*